6 trucjes van restaurants waardoor je meer uitgeeft

Buiten de deur eten is iets wat velen zien als een luxe gelegenheid, en het kan ook nog eens best prijzig zijn. Want met een flesje wijn (of twee,) een voor-, hoofd- en nagerecht én nog wat fooi toe, loopt zo’n avondje dineren al snel flink in de kosten. Maar wist je dat restaurants ook nog eens gebruik maken van kleine trucjes, waardoor jij onbewust nóg meer geld uitgeeft? Je lees ze hieronder. 

1. Goedkoopste gerechten eerst

Kies jij meestal voor het laatste gerecht op de kaart? Die keuze maak je niet altijd omdat je dit toevallig het lekkerste gerecht vindt. Onderzoek (hier onderzoek plakken) toont namelijk aan dat gerechten die je als laatst hebt gelezen, het beste worden onthouden. De eerstgenoemde, goedkope dissen blijven dus niet in het geheugen plakken en dat is exact de reden waarom de laatste gerechten op de kaart het duurst zijn. Slim…

2. De extreem dure optie

Men is over het algemeen geneigd om niet de allergoedkoopste optie op de kaart te kiezen, maar ook niet de meest exclusieve. Daarom staat er vaak een peperduur gerecht of drankje op de kaart, waardoor het prijsverschil met de andere items groot is en men het gevoel heeft voor een ‘goede deal’ te hebben gekozen.

3. Nostalgie

Zie op de kaart gerechten als ‘Oma’s appeltaart’ of ‘Grootmoeders gehaktballetjes in jus’ staan? Grote kans dat het geen familierecept is, maar een slinkse truc om je over te halen om dit gerecht te bestellen. Door van dit soort termen gebruik te maken word je namelijk makkelijk en onbewust overgehaald om het gerecht te bestellen.

4. De keuze tussen een kleine en grote portie

Mensen willen het restaurant verlaten met een voldaan gevoel en dus niet te weinig eten. Als er een keuze is tussen een kleine en grote portie, wordt de tweede dan ook meestal besteld. Je betaalt meer, terwijl de kleine optie vaak meer dan toereikend is.

5. Sappige omschrijvingen

Omschrijvingen kunnen je makkelijk overhalen. Zo loopt het water je waarschijnlijk al in de mond als je lees over ‘Romig vanille-ijs met verse slagroom en huisgemaakte chocoladesaus’ of ‘Langzaam gegaarde kippenborst uit de oven met verse cranberry-jus.’

6. De prijs op de kaart

Valt het jou weleens op dat er geen euroteken bij de prijzen op de menukaart staan? Dat is geen toeval. Bij het zien van een euroteken worden we ons meer bewust van de prijs en dat willen restaurants liever niet.

Laatste nieuws