Doorgroeimogelijkheden op het werk optimaal benutten: 3 tips

Er is geen mens op aarde die direct de hoogste functie wist te pakken na het afronden van zijn of haar studie. Ongeacht welke studie je hebt gedaan, zal je je moeten bewijzen, ervaring op moeten doen en jezelf omhoog moeten werken. Dat betekent ook dat iedereen even veel kansen krijgt. Of je nu een hoge studie hebt gevolgd of enkel je middelbare school diploma op zak hebt. Als de ambitie en de juiste werkhouding er is, kan je heel ver komen. Maar dan moet je wel weten hoe je de doorgroeimogelijkheden op het werk optimaal kunt benutten. In dit artikel geven we je drie tips om je sneller door te ontwikkelen op het werk en een vliegende start te maken binnen jouw verdere loopbaan.

doorgroeien

1. Kies voor de juiste werkgever  

Helaas is het niet op elke werkplek even makkelijk om door te groeien. Kiezen voor de juiste werkgever vormt dan ook de basis. Wees je dus bewust van de werkgever en werkplek die je kiest. Zo kunnen we bijvoorbeeld de gemeentebanen-vacaturesaanbevelen. Werken bij de gemeente biedt namelijk veel voordelen. Bovendien worden er mensen in werkelijk alle vakgebieden en met diverse achtergronden gezocht. In de publieke sector heerst niet alleen veel stabiliteit en baanzekerheid, maar word je ook gestimuleerd om verdere stappen te nemen, je door te ontwikkelen en je loopbaan verder te vervolgen binnen de gemeente. Dat betekent dat de doorgroeimogelijkheden voor het oprapen liggen en je werkgever maar al te graag meewerkt om jouw doelen te behalen. 

Solliciteer je op vacatures bij de overheid? Geef dan in het eerste gesprek al jouw ambitie en doelen aan. Leg uit wat je hoopt te bereiken binnen nu en vijf jaar en wat je hier voor over hebt. Zo leg je alvast de basis voor verder succes. 

2. Zorg zelf ook voor meer ervaring 

Je begint nooit met bakken ervaring. Dat is onmogelijk. Maar je kunt er wel alles aan doen om naast je huidige functie meer ervaring op te doen. Bijvoorbeeld door het lopen van stages of door jezelf af en toe te laten uitlenen. Zo doe je meer ervaring op en ontwikkel je geheel nieuwe vaardigheden. Als jij al op het niveau zit van de door jou gewenste functie, zal het heel lastig worden voor je manager om je hier nog verder van te weerhouden. Zet dus telkens zelf al dat stapje extra. 

3. Vergroot je netwerk 

Netwerken kan nooit kwaad. Probeer zoveel mogelijk contacten op te doen binnen jouw sector. Niet alleen binnen het bedrijf waar je werkzaam voor bent, maar ook daarbuiten. Vertel ook gerust meer over de ambitie die je hebt en wat je de komende tijd hoopt te bereiken. Misschien heeft iemand ineens de gouden tip voor je of weet hij of zij je op het juiste pad te brengen om je doelen te behalen.

Carrière
  • Adobe Stock