6 x voedingsmiddelen die goed zijn voor je hersenen

Gezonde vetten, zoals de omega-3 in vis, noten en avocado's, zijn cruciaal voor een goede werking van de hersenen. Het is dus belangrijk om voldoende van deze gezonde vetten binnen te krijgen. De volgende voedingsmiddelen bevatten er veel van: 

hersenen

Gezonde vetten

Gezonde vetten zijn essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in de algehele gezondheid, en dus ook voor de hersenen. In tegenstelling tot transvetten, bevorderen gezonde vetten zoals omega-3, te vinden in vis, noten en avocado's, de cognitieve functies en ondersteunen ze de hersengezondheid. Ze helpen bij de opbouw van celmembranen, verminderen ontstekingen en bevorderen de communicatie tussen hersencellen. Het opnemen van deze vetten in je dieet kan onder andere je geheugen en stemming verbeteren, en beschermt je tegen cognitieve achteruitgang naarmate je ouder wordt.

Neurowetenschapper Dr. Robert Love deelt op zijn TikTok-account zes gezonde vetten die volgens hem uitblinken in het ondersteunen van de hersenfunctie:

@robertwblove Three Foods to Boost Your Brain Power. Food 3 tastes so good. #brainfood #brain #memory #cognition #alzheimers #dementia #chocolate #sardines #omega3s ♬ original sound - Robert Love

1. Hennepzaad

Dr. Love trapt de lijst af met hennepzaad en legt uit dat dit voedingsmiddel vol omega-3-vetzuren zit. Onze hersenen bestaan – naast water – voornamelijk uit vet. Om die reden kan het consumeren van gezonde vetten bevattend voedsel je hersenen ondersteunen en helpen herstellen.

2. Sardientjes

Ook sardientjes, de kleine, vette visjes die verpakt worden in blik, zitten boordevol essentiële voedingsstoffen. Ze bevatten veel van het omega-3-vetzuur DHA (docosahexaeenzuur), welke bijdraagt aan het behoud en de verbetering van onze cognitieve functies. Dr. Love voegt daaraan toe dat sardines niet alleen rijk zijn aan omega-3-vetzuren, maar ook nog eens veel eiwitten en vitamine B bevatten. "Ook deze stoffen zijn geweldig voor je hersenen."

3. Chocolade

Ja, je leest het goed: het eten van chocolade kan de hersenfunctie ten goede komen. Geweldig! Kies hierbij wel voor biologische, fairtrade en suikerarme chocolade, deze variant is namelijk rijk aan polyfenolen – een stof met antioxiderende eigenschappen die celveroudering beperkt. Dr. Love voegt daaraan toe dat chocolade processen genaamd neurogenese (de groei van nieuwe hersencellen) en angiogenese (de groei van nieuwe bloedvaten) bevordert.

@robertwblove Three Foods That Are Great For Your Brain and Can Even Help Grow New Brain Cells. #brain #food #neurogenesis #sardines #probiotics #gutbacteria #alzheimers #omega3s #robertlove #robertwblove ♬ original sound - Robert Love

4. Zuurkool

En ook zuurkool biedt voordelen voor de hersengezondheid. Volgens Dr. Love zorgt zuurkool namelijk voor goede bacteriën in de darmen, wat weer essentieel is voor het welzijn van je hersenen. De darmen en hersenen zijn verbonden via de nervus vagus, een zenuw die deze twee systemen nauw met elkaar verbindt. En een gezond darmmicrobioom, speelt een cruciale rol in het bevorderen van cognitieve functies.

5. Haring

Een andere vis die Dr. Love – naast sardientjes – ten zeerste aanbeveelt, is haring. "Haring is een gezonde vette vis die weinig kwik bevat", legt hij uit. Net als sardines is haring rijk aan gezonde vetten, die de benodigde grondstoffen leveren om nieuwe hersencellen te maken. Vergeet tijdens je volgende bezoek aan de viskraam dus vooral geen lekker harinkje te bestellen!

Beauty
  • TikTok @robertwblove, Voedingscentrum
  • Adobe Stock