Om te ontsnappen aan het drukke leven en terug te gaan naar de basis, richtten studievriendinnen Amber en Reny het blog de Meisjes van de Moestuin op. Onlangs verscheen hun kookboek Kweken, oogsten, koken en eten dat vol staat met tuiniertips en toegankelijke recepten van eigen oogst. Wij spraken ze.
Terug naar de basis
Tijdens een avond borrelen bespraken de bourgondiërs hun wens om terug te gaan naar de basis, en toen was het zaadje om te gaan samenwerken geplant. Amber is een goede thuiskok en Reny houdt zich al jaren bezig met siertuinieren. Door hun passies te bundelen, konden ze doen wat ze leuk vinden en, door te werken met hun handen, rust en ontspanning creëren. Amber werd het KeukenMeisje dat met de oogst van TuinMeisje Reny recepten zou schrijven. Het blog dat nu bekendstaat als de Meisjes van de Moestuin was geboren. Alleen moest Reny wel eerst leren moestuinieren.
"Door naar Engelse tuinprogramma’s als Gardeners’ World te kijken kwam ik er stap voor stap achter wat ik moest doen. Ik begon met te verbouwen wat ik lekker vind en wat redelijk makkelijk bleek: bietjes en rucola. Verder moet je vooral uitproberen en kijken wat werkt. Dat ging bij mij best goed, tot een najaarsstorm de potten van het balkon blies. De zomer erop besloot ik een moestuintje te gaan huren. Op het moment dat ik een eigen volkstuintje had, kreeg het blog echt vorm", vertelt Reny. Dat het een succes werd, blijkt wel uit het pas verschenen boek Kweken, oogsten, koken en eten dat de vriendinnen hebben geschreven.
Seizoen
Het tuintje dat Reny huurt is maar vijf bij vijf meter. De keuken van Amber is ook piepklein. Maar zoals het spreekwoord zegt, is ook het kleine het waarderen waard. En ondanks beperkingen kunnen de dames hartstikke goed hun ei kwijt. Amber: "Mijn tip is overzicht houden. Het aanrecht staat al snel vol, dus ruim tussendoor de vaat weg zodat je altijd genoeg ruimte overhoudt om te werken." Reny’s handigheidje is niet te veel kweken. "Ik kweek geen hele rijen van iets, maar drie tot hooguit vijf planten. Daar kun je al heel gevarieerd van eten."
Voordat het zover is, bespreken de Meisjes samen wat er vanaf april wordt gezaaid. "Wat en hoeveel we van de tuin eten, is afhankelijk van het seizoen. In de zomer kunnen we bijvoorbeeld vijgen direct van de boom eten en dineren we elke week wel een keer samen van de opbrengst van de tuin, maar ’s winters ligt dat iets anders. Dan genieten we bijvoorbeeld van ingemaakte aardperen bij de borrel of van vijgenjam of -likeur. Je eet of drinkt de oogst dan dus op een verwerkte manier", legt Amber uit.
Smaakvolle kunst
Dankzij haar Italiaanse vader is Amber een ster in eenvoudig koken. Met makkelijke ingrediënten en simpele recepten tovert ze de origineelste gerechten op tafel, en dat doet ze in een mum van tijd. "De creatieve manier van koken is volgens mij wat dit boek origineel en leuk maakt", vindt Reny. "Door de kookstijl van Amber krijgen de opbrengsten uit de tuin echt iets moois: de recepten zijn niet standaard zoals een andijviestamppot.'
Amber: "In de Italiaanse keuken wordt basilicum meestal gebruikt voor caprese of pesto. Dat is natuurlijk heerlijk, maar je kunt er veel meer mee. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik maakte er een simpele basilicum-limoencheesecake mee, die echt goddelijk is. Bij verveine wordt vaak gedacht aan thee, terwijl je het ook in gerechten kunt gebruiken. Neem onze verveinecake met zwarte bessen. Dat is echt smaakvolle kunst."
Heeft het verhaal van de Meisjes van de Moestuin je geïnspireerd om ook je eigen groenten te verbouwen en ermee te koken? TuinMeisje Reny geeft in de nieuwste Elegance vijf handige beginnerstips voor je eigen moestuintje. Wil je liever niet de deur uit? Bestel hem dan HIER.
- Mireille Sneekes
- iStock