Wilma van Grinsven-Padberg schreef Het Mediterrane Dieet: 'Het is heel anders dan wat wij als toerist kennen'

Ze neemt je mee in de keukengeheimen van onze zuiderburen.

Het Mediterrane Dieet

Wilma van Grinsven-Padberg vroeg zich altijd af hoe het mogelijk was dat Italianen zoveel (pasta) eten, maar wel gezond en slank zijn. De olijfoliesommelier verdiepte zich in hun levensstijl van onze zuiderburen en schreef Het mediterrane dieet. Ze neemt je mee in de geheimen van hun keuken, zodat je net zo gezond kunt leven als zij. Wij spraken haar.

Het mediterrane dieet

Wist je dat op Kreta de meest gezonde mensen ter wereld leven? Op dat eiland komen namelijk bijna geen alzheimer of hart- en vaatziekten voor. 'Ik vond dit onderwerp zo mooi. Het zette me aan het denken over het mediterrane dieet dat eigenlijk geen dieet is maar een leefwijze, en daar wilde ik graag over schrijven', vertelt Wilma. 'Door mijn vakanties in Italië door te brengen raakte ik nieuwsgierig naar hoe het mogelijk was dat de Italianen zo gezond en slank zijn, terwijl ze een voorgerecht en een bord pasta eten en ook een dessert niet afslaan. Zo ontdekte ik dat hun desserts lang niet zo zoet zijn als de tiramisu die wij Nederlanders bijvoorbeeld maken, en dat het geheim achter de pasta’s is dat ze van durumtarwe worden gemaakt en heel ‘schoon’ zijn. Ze bestaan verder alleen uit olijfolie, knoflook en kruiden.'

Onbewerkt en gevarieerder

Mensen uit het mediterrane gebied eten dus minder suiker, krijgen via olijfolie, vis en noten gezonde vetten binnen en eten wat er van het land komt. Dat is vaak onbewerkt en gevarieerder dan wij denken. Wilma: 'Een toerist eet elke dag tapas, maar dat doen de Spanjaarden echt niet. Ik ben nagegaan wat de lokale bewoners zelf eten en heb familierecepten opgevraagd. Die oorspronkelijke recepten, die van moeder op dochter zijn doorgegeven, staan in het boek. Ze zijn heel gevarieerd en niet zo voor de hand liggend. Het is dus heel anders dan wat wij als toerist kennen.'

Leven zoals vroeger

Naast de authentieke recepten waar Wilma het over heeft, bevat het boek veel nuttige informatie over hoe te leven als de mediterranen. Daarvoor ging ze te rade bij experts, geeft ze uitleg over koolhydraten, vitamines, eiwitten en vetten, en haalt ze diverse wetenschappelijke onderzoeken aan. 'Eigenlijk moet je dus leven zoals er vroeger werd geleefd, en dan met name door de mensen in de visetende gemeenschappen rond de Middellandse Zee', aldus Wilma.

Het hele interview én de recepten vind je in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt. Wil je liever niet de deur uit? Bestel hem dan HIER.

Lifestyle
  • Mireille Sneekes
  • iStock