Nigella Lawson gelooft dat verhalen vertellen en eten in vele opzichten aan elkaar gerelateerd zijn. Haar nieuwste uitgave Koken, eten, leven is dan ook geen conventioneel kookboek. Het heeft een verrassende structuur met veel schrijfwerk, al bevat het natuurlijk ook gerechten die zó verrukkelijk zijn dat de Engelse er zelf ook steeds naar terug blijft keren. Wij spraken haar.
Verhalen
Eten speelt een belangrijke rol in het leven van Nigella Lawson (61). Niet alleen omdat ze thuiskok is en wordt geroemd om haar kookboeken en kookprogramma’s, maar ook omdat voedsel nodig is om herinneringen en verbindingen te vormen. Daar wilde Nigella over schrijven, met dit kookboek als resultaat.
Volgens Nigella zijn voedsel en verhalen op vele manieren met elkaar verbonden. 'Als ik een recept schrijf, denk ik na over de woorden. Die zijn namelijk net zo essentieel als een ingrediënt als bloem of eieren: het verhaal achter een recept brengt de pagina tot leven en geeft nog meer zin aan het koken. Daarnaast vertelt wat we eten het ware verhaal van wie we zijn, op persoonlijk en cultureel vlak, maar ook als samenleving.'
Herinnering
Nigella noemt zichzelf geen sentimenteel persoon dat tal van romantische herinneringen heeft wat eten betreft, maar een moment dat ze koestert, is één van haar vroegste herinneringen. 'Toen ik een jaar of zes was, leerde ik met mijn zusje mayonaise maken. Terwijl een van ons de eidooiers klopte en de ander de olie erbij schonk, stond mijn moeder ons streng te bevelen dat we rustiger moesten schenken en sneller moesten kloppen. Het was best zenuwslopend, maar we hebben samen leren koken en daar ben ik dankbaar voor.'
Haar moeder is dan ook de kok van wie ze het meest heeft geleerd. 'Ik zie haar invloed terug op verschillende niveaus. Om te beginnen kookte mijn moeder op gevoel en vertrouwde ze op haar smaakpapillen. Ik ben dus niet opgegroeid met de gedachte dat koken een ingewikkeld proces met strikte regels is', zegt ze. 'Ze overleed op 48-jarige leeftijd en als ze niet zo jong gestorven was, had ik misschien niet mijn eerste boek geschreven.'
Yoga
'Wat mij betreft is koken een aardende oefening. Tegenwoordig leven we allemaal heel erg in ons hoofd en is rustig rondscharrelen in de keuken de plek waar je zintuigen het door te voelen, ruiken, luisteren en proeven overnemen van je gedachten.' Net yoga, volgens Nigella. 'Het is geen prestatie, maar een oefening. En pakt die oefening eens wat minder goed uit, wees dan blij dat morgen en alle dagen die volgen, je opnieuw de vrijheid geven om te koken en te eten.'
- Mireille Sneekes
- BrunoPress