Miljuschka Witzenhausen openhartig over haar relatie met voeding: 'Ik was diepongelukkig'

De queen of body positivity houdt van haar lichaam, maar dat is niet altijd zo geweest.

Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka Witzenhausen is altijd eerlijk. Ook op social media. Op Instagram deelt de televisiekok een kwetsbaar verhaal over haar relatie met voeding.

Diepongelukkig

De zelfbenoemde cheesecake queen omarmt haar lichaam zoals hij is en hoopt dat iedereen dat kan doen. Maar ze heeft niet altijd zo lekker in haar vel gezeten. 'Lekker in je lichaam zitten draait niet om de standaard perfecte maat of het algemene ideale gewicht. Het gaat erom dat jij lekker in je vel moet zitten volgens jouw inzicht. Dit klinkt een beetje vaag maar laat het me uitleggen vanuit mijn perspectief', begint ze haar bericht.

'Ik ben opgegroeid met het ideaalbeeld van Kate Moss. Mijn mantra was destijds dun, dunner, dunst. Eten en ik hadden een ongezonde relatie. Van bijna niks eten en keihard trainen tot mezelf volproppen. Ik had het idee dat als ik een bepaald gewicht en bepaalde maat bereikt had, dan gelukkig zou zijn. Eindelijk succesvol zou worden. Maat 34 en 55kg was het streven. Ik heb het gehaald maar was diepongelukkig.'

Positieve punten

In de jaren die volgden bleef het een strijd. 'Als ik in de spiegel keek zag ik alleen maar dingen die ik niet mooi vond. Maar het accepteren van mezelf en waarderen van mijn lichaam kwam als een cadeau mee met het krijgen van kids. Niet in 1 keer maar langzaam maar zeker', vervolgt ze.

Nu zit ze beter in haar vel dan ooit. 'Inmiddels kan ik mezelf in de spiegel aankijken en de positieve punten van mezelf zien ipv de negatieve. Voel ik me gelukkig bij maat 42 en 75kg. Als ik daarboven uitstijg, wat met mijn beroep vaak gebeurt, trek ik de broekriem op een verantwoorde manier aan. Geen crashdiëten.'

Eerlijk zijn

De presentatrice hoopt dat body struggles bespreekbaar worden gemaakt. 'Het is eerlijk gezegd harder werken om 'normaal' te doen dan in uitersten te duiken. Eerlijk zijn over dit soort struggles is belangrijk. Wanneer we het niet kunnen bespreken komt het namelijk in de hoek van schaamte. Schaamte zorgt ervoor dat je niet communiceert en eenzaam wordt in jouw strijd van jouw zelfbeeld. Er is geen goed of fout wanneer je jezelf en anderen met liefde behandelt in je oordeel', sluit ze af.

Lifestyle
  • Happy in Shape
  • BrunoPress