Deze 6 slaapgewoontes zijn funest voor de gezondheid van je haar

Je hebt geïnvesteerd in goede haarproducten, brengt regelmatig een bezoek aan de kapper en je let er op dat je je haar niet te vaak wast. Maar tóch ziet je haar er niet zo gezond uit als je graag zou willen. Tip: probeer je slaapgewoontes eens onder de loep te nemen. Een aantal van deze – ogenschijnlijk onschuldige – gewoontes kunnen de conditie van je haar flink aantasten.

haar

Slaapgewoontes

Gespleten haarpunten, uitgedroogde lokken en haaruitval: hoewel we er alles aan doen om deze verschijnselen te vermijden, ontkomen we er soms niet aan. Dus, wat gaat er mis? Het klinkt wellicht vreemd, maar het kan zijn dat je je avondroutine een opfrisbeurt moet geven. Lindsey Marie Zubritsky, een gecertificeerde dermatoloog uit Pittsburgh, legt uit dat je haarverzorgingsgewoonten voor en tijdens het slapen je haar en hoofdhuid flink kunnen beïnvloeden. Ze raadt dan ook aan om jezelf in ieder geval de volgende gewoontes af te leren:

1. Naar bed gaan met natte haren

Hoe heerlijk het ook kan zijn om gelijk na een douchebeurt je bed in te duiken, het is wel degelijk slecht voor je coupe. "Als haar nat is, is het kwetsbaarder voor breuken en gespleten punten", legt Dr. Zubritsky uit. Volgens onderzoek verzwakt water de proteïnebindingen van je haar, waardoor het gemakkelijker kan buigen en dus breekt. Met name hard water – met hoge hoeveelheden opgeloste zouten van calciumcarbonaat en magnesiumsulfaat – zijn bijzonder schadelijk voor je lokken. "Een ander risico bij slapen met nat haar is dat het haar en de hoofdhuid lang vochtig blijft, wat aandoeningen als seborroïsch eczeem kan verergeren en/of een omgeving kan creëren waarin bacteriën en schimmels gemakkelijk kunnen groeien."

2. Met te veel producten in je haar gaan slapen

Als je moe bent, is het verleidelijk om het wassen van je haren uit te stellen tot de volgende ochtend. Maar slapen met veel haarproducten in kan leiden tot verstopte poriën, wat het risico op (hoofdhuid)acne en irritatie vergroot, zo waarschuwt Dr. Zubritsky. Deze ophoping van haarproducten kan naar verloop van tijd je haarzakjes beschadigen en zelfs haaruitval veroorzaken. Om dit te voorkomen, kun je een satijnen sjaal of muts gebruiken om je haar te beschermen tijdens de nacht. Ook is het natuurlijk belangrijk om regelmatig je haren te wassen om productresten te verwijderen.

3. Een strakke knot of paardenstaart dragen tijdens het slapen

Met een strakke knot of paardenstaart gaan slapen wordt sterk afgeraden door haarexperts. "Het consequent dragen van dit soort strakke kapsels, kan leiden tot tractie-alopecia", zegt Dr. Zubritsky. "Dit gebeurt wanneer er constante spanning op de haarfollikel staat." Het probleem is dat dit langdurige trekken aan je lokken ervoor kan zorgen dat ze breken of uitvallen. Na verloop van tijd kan dit de haarfollikel beschadigen en haaruitval veroorzaken, soms zelfs permanent, waarschuwt Dr. Zubritsky.

4. Met los haar gaan slapen

Of het dan verstandiger is om met los haar te gaan slapen? Nou, ook niet per se. Slapen met je haar helemaal los, of het nu lang of kort is, kan namelijk ook slijtage veroorzaken. Wanneer je woelt en draait, raakt je haar in de knoop en schuurt het tegen je kussen. "De constante wrijving en het trekken aan lang haar tijdens het slapen kan leiden tot gebroken haren en gespleten punten", aldus Dr. Zubritsky. Daarnaast kun je 's ochtends wakker worden met een pluizige coupe dankzij alle wrijving.

5. Op een kussensloop van het verkeerde materiaal slapen

Voor pyjama's en ondergoed is katoen een hét perfecte materiaal: het weegt niks, laat je huid ademen en absorbeert vocht. Maar als het gaat om je beddengoed (en de manier waarop het je haar beïnvloedt), zijn er beslist betere materialen om voor te kiezen. Katoen is namelijk te ruw voor je haar: wanneer je lokken ertegenaan schuren, kunnen ze gemakkelijk afbreken. Als alternatief adviseert Dr. Zubritsky een satijnen of zijden kussensloop. Door hierop te slapen verminder je wrijving, wat leid tot minder breuk, pluis en huidirritatie.

6. Gaan slapen terwijl je skincare nog niet is ingetrokken

De formules van nachtcrèmes zijn vaak zwaarder, omdat ze zijn ontworpen om je huid te hydrateren en kalmeren. Hoewel deze vette moisturizers wonderen kunnen doen voor ons perzikhuidje, kunnen ze er ondertussen voor zorgen dat de huid op je hoofdhuid verstopt raakt. "Als je een dikke moisturizer gebruikt en deze niet eerst laat intrekken, komt het product op je kussen terecht. Dit kan leiden tot problemen zoals verstopte poriën", zegt Dr. Zubritsky. Neem dus ruim de tijd om je skincare in te laten trekken voor de nacht.

Beauty
  • Well + Good
  • Adobe Stock