Broedplaats voor bacteriën
Met name voor mensen met een vette- of acne gevoelige huid, is het belangrijk om make-up kwasten regelmatig grondig te reinigen. Althans, dat wordt vaak beweerd, maar klopt dit wel? Well + Good ging in gesprek met dermatologen en zocht het uit.
Wanneer je je make-up kwasten niet geregeld schoonmaakt, creëer je volgens dermatoloog Hope Mitchell een broedplaats voor bacteriën, olie en dode huidcellen. Dit kan leiden tot verstopte poriën, acne en andere huidproblemen. En, vergeet bij het reinigen van je kwasten ook vooral je beautysponzen niet. Dermatoloog Pooja Rambhia legt uit dat er in deze make-up applicators namelijk snel schimmel kan ontstaan. Deze micro-organismen kunnen huidinfecties zoals acne veroorzaken en andere huidaandoeningen zoals eczeem triggeren. "Door je kwasten schoon te houden voorkom je dat bacteriën zich vermenigvuldigen en minimaliseer je huidirritatie, wat een gezondere huid bevordert", aldus Dr. Rambhia. Dr. Mitchell voegt hieraan toe dat je make-up er ongelijkmatig of vlekkerig uit kan zien wanneer je vieze kwasten gebruikt.
Minstens 1 keer per week
Volgens de experts moet je je make-up kwasten dan ook minstens één keer per week schoonmaken, en zelfs iets vaker wanneer je een vette- of acne gevoelige huid hebt. Dat klinkt misschien als veel werk, maar als je jezelf aanleert om je kwasten op een vast moment in de week schoon te maken, valt het reuze mee! En misschien nog wel belangrijker: op de lange termijn is het hoe dan ook beter voor je huid.
De deskundigen raden verschillende methoden aan voor het schoonmaken van je make-up kwasten, waaronder het dubbel reinigen van de borstelharen. "Gebruik eerst bijvoorbeeld micellair water of een reiniger op oliebasis om het grootste deel van de make-up te verwijderen", adviseert Dr. Rambhia. "Maak vervolgens de borstelharen nat, breng een milde reiniger aan, laat het schuimen en spoel het product goed uit met water." Ja, je leest het goed: voor het schoonmaken van je make-up kwasten kun je gewoon je eigen skincare-producten gebruiken. Mocht je je dure producten hier niet voor willen gebruiken, dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om een speciale reiniger voor kwasten en/of sponzen aan te schaffen.
Als laatste stap kun je de borstelharen inspuiten met wat alcohol om ze te ontsmetten en leg je ze op een schone handdoek, zodat ze aan de lucht kunnen drogen.
- Well + good
- Adobe Stock