Ontsnappen aan de zomerhitte? Kies voor een 'coolcation' naar deze Europese bestemmingen

Steeds meer mensen kiezen voor een koelere zomervakantie. 

Helsinki

Ben jij helemaal klaar met de zinderende zomerhitte? Tijd om dit jaar voor een 'coolcation' – een vakantie naar koelere oorden – te kiezen! Holidu stelde een ranglijst samen met de mooiste, noordelijke bestemmingen van Europa, zodat jij kunt genieten van een koele zomer.

1. Helsinki, Finland

Helsinki is de topbestemming voor een koele zomer, met een aangename temperatuur van 19,8 graden en een perfecte vochtigheidsgraad. Deze bruisende stad heeft voor ieder wat wils, van gezellige zomercafés en kiosken, bekend als ‘lippakioski’, tot het geweldige Flow Festival in de wijk Suvilahti in augustus, een muziekevenement dat drie dagen en nachten lang duizenden bezoekers trekt. Maar wat je echt moet beleven in Finland zijn de magische zomeravonden, waarbij je onder de middernachtzon kunt genieten van het unieke Scandinavische licht.

Beeld: Unsplash

2. Stockholm, Zweden

Stockholm is de perfecte plek voor een ‘coolcation’ door de zomerse, zonnige dagen, maar aangename temperaturen rond de 20 graden. Duik in de frisse archipelwateren, ga varen of kajakken, en geniet van de betoverende nazomeravonden. Vergeet niet om de Zweedse traditie van ‘Fika’ te ervaren: een gezellige koffiepauze om met vrienden van lekkernijen te genieten. Daarnaast kun je Zweden niet verlaten zonder een heerlijke kanelbullar (kaneelbroodje) geproefde te hebben in een van de knusse cafés. Tot slot mag een bezoek aan het Koninklijke Paleis én het ABBA Museum natuurlijk ook niet ontbreken.

Beeld: Unsplash

3. Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen is wellicht geen typische zomerbestemming, maar daarom verdient deze geweldige stad zeker een plek op de lijst. Met lange zonnige dagen en een aangename temperatuur van 20,3 graden, biedt Kopenhagen een geweldige mix van cultuur en natuur. Van het bruisende O/Day Fest (1 tot 3 augustus) tot het grootste eetfestival van Noord-Europa (16 tot 25 augustus), Kopenhagen laat zien waarom het zo’n creatieve hotspot is. Geniet van fietsvriendelijke straten, relax op het wilde Amager Strand, of duik in de haven bij Islands Brygge. Kortom, Kopenhagen is de perfecte plek voor een koele, actieve zomer!

Beeld: Unsplash

De top 10 wordt aangevuld door:

  • Riga, Letland
  • Birmingham, Engeland
  • Göteborg, Zweden
  • Leipzig, Duitsland
  • Sheffield, Engeland
  • Rotterdam, Nederland
  • Dortmund, Duistland
Reizen
  • Holidu
  • Adobe Stock