Do or don't: naakt slapen tijdens warm weer

Een slaapexpert geeft voor eens en voor altijd duidelijkheid. 

slapen

Komende week krijgen we weer te maken met tropische temperaturen boven de 25 graden, en dit betekent dat we ook weer zullen moeten dealen met warme, plakkerige nachten. Vraag van vandaag: is het verstandig om – ter verkoeling – naakt te slapen, of werkt dit juist averechts?

Warme nachten

Als je geen airconditioning thuis hebt, staan je een paar pittige nachten te wachten gezien de temperaturen de komende dagen. Geen paniek! Slaapexpert Winni Hofma deelde met de Volkskrant enkele slimme tips en trucs om je door de warme nachten heen te helpen. Zo adviseert ze wat je kunt doen om je lichaam – en hoofd – zo koel mogelijk te houden, maar onthult ze ook een paar belangrijke don'ts.

Don'ts

We beginnen met de dingen die je beter niet kunt doen om een oververhitte nacht te voorkomen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor het slapengaan een koude douche te nemen, is dit niet aan te raden. Je lichaam gaat hierdoor namelijk juist extra warmte produceren om je interne thermostaat weer in balans te brengen.

En hoewel je misschien geneigd bent om zo min mogelijk kleding aan te trekken naar bed, raadt Hofma aan om juist wél een dunne katoenen pyjama aan te dragen. Waarom? De katoenen stof zorgt ervoor dat je zweet opgenomen wordt. Zweet dat anders terecht komt in je bed, wat zorgt voor dat klamme gevoel in de nacht.

Do's

Een ander advies dat de slaapexpert geeft, is om 's avonds een pittige maaltijd voor jezelf te koken. Door het spicy eten ga je zweten en koelt je lichaam af. Maar daarna nog even gaan joggen? Beter van niet! Workouts in de late uurtjes verhogen je adrenalineniveau, waardoor je lichaam juist weer opwarmt. Gewoon lekker rustig aan doen tijdens deze zomeravonden dus!

Tijdens warme dagen is het belangrijk om je huis, en dus ook je slaapkamer, zo koel mogelijk te houden. Door de gordijnen overdag goed dicht te houden, doe je al een goede poging om te hitte buiten de deur te houden. Wanneer de zon dan ondergaat, gooi je alle ramen en deuren open zodat je huis door kan waaien en er frisse lucht naar binnen kan stromen. Nog een handige tip: zorg ervoor dat je alle elektronische apparaten – zoals opladende laptops en aangesloten gameconsoles – loskoppelt van de elektriciteit. Deze stralen namelijk veel warmte uit en kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur in je huis stijgt.

Lifestyle
  • Harper's Bazaar, de Volkskrant, Cosmopolitan
  • Adobe Stock