Wat je vooral níet moet doen in het vliegtuig als je een jetlag wilt vermijden

Deze veelvoorkomende gewoonte kun je beter afleren... 

vliegtuig

Reizen is onze favoriete bezigheid, maar over één ding zijn we het allemaal eens: een jetlag is allesbehalve fijn. Die slopende vermoeidheid kan een ware domper zijn op je reisplezier. Gelukkig is er een manier om dit verschijnsel zoveel mogelijk te beperken, en dat doe je door déze veelvoorkomende gewoonte in het vliegtuig af te leren.

Jetlag

Slapeloosheid, oververmoeidheid en spijsverteringsproblemen, niemand wordt blij van een jetlag. Sterker nog: misschien is het wel het grootste nadeel dat kleeft aan het maken van een lange afstandsreis. Want eerlijk is eerlijk, we worden er niet bepaald een leuker mens van. Helaas kunnen maar weinig mensen zeggen dat ze nog nooit te maken hebben gehad met deze verstoring van de slaap-waakcyclus.

Hoewel een jetlag onvermijdelijk is bij het afleggen van een lange afstand, zijn er dingen die je kunt doen om de heftigheid ervan te verminderen. En dat begint al met de keuzes die je maakt in het vliegtuig.

Uitdrogende dranken vermijden

Om erachter te komen welke gewoontes een jetlag verergeren, wendde Huffpost zich tot een aantal experts op het gebied van reizen. Allen waren zij het er over eens dat het het belangrijkst is om uitdrogende dranken te vermijden tijdens een lange vlucht. Wanneer mensen op vakantie gaan, willen velen dat vieren met een alcoholische versnapering. Toch is het beter om dit drankje voortaan af te slaan volgens Jay Robert. Hij is al meer dan 20 jaar werkzaam in de luchtvaartsector en noemt het vermijden van uitdrogende dranken, zoals alcohol en koffie, 'de sleutel tot het verminderen van die vervelende jetlag-symptomen'. "Ik merk ook dat als ik tijdens een vlucht vers voedsel eet en de zware, natriumrijke gerechten vermijd, ik me bij aankomst stukken beter voel", aldus Robert. Daarnaast probeert hij hydraterende voedingsmiddelen tot zich te nemen, zoals salades en vers fruit.

Stewardess Laurianne Harel is het ermee eens dat alles wat uitdroging kan veroorzaken, het beste vermeden kan worden als je je jetlag onder controle wilt houden. "Om tijdens de vlucht goed gehydrateerd te blijven, drink ik veel water", deelt ze mede. "Dat is bij deze baan erg belangrijk, omdat je door de hoogte snel kunt uitdrogen." De lucht in de cabine is vaak namelijk erg droog. "Ik blijf dus drinken, ook als ik geen dorst heb", aldus Harel.

Fysieke symptomen

Waarom is het zo erg om uitgedroogd te zijn na een vlucht? De Mayo Clinic, een Amerikaans academisch medisch centrum dat zich richt op geïntegreerde gezondheidszorg, onderwijs en onderzoek, geeft duidelijkheid. Het blijkt dat uitdroging de fysieke symptomen van een jetlag – zoals bijvoorbeeld lethargie, een verschijnsel dat vaak gepaard gaat met depressie – verergert.

Uitdrogende dranken, zoals koffie en alcohol, verstoren namelijk hoe dan ook je slaap. Dus wanneer jij een lekker rood wijntje besteld als 'slaapmutsje', is de slaap waar je daarna in terecht komt niet van hoge kwaliteit. Daar komt nog bij dat het wetenschappelijk is aangetoond dat goed gehydrateerd zijn je slaapkwaliteit bevordert. Voortaan kun je je vakantie dus beter inluiden met een glaasje water!

Reizen
  • Huffpost
  • Adobe Stock