De 5 voordelen van vitamine C-serum volgens dermatologen

Hallo glowy skin!

Vitamine C-serum

Eens in de zoveel tijd komt er weer een skincare product voorbij dat belooft alles te kunnen, van hydrateren tot verjongen. Als dermatologen er dan ook nog eens enthousiast over zijn, geven wij het zéker een kans. De laatste tijd is het vitamine C-serum dat volop wordt geprezen door celebs, beauty experts én dermatologen. Waar we vroeger een glas sinaasappelsap achteroversloegen voor een dosis van deze bekendste vitamine, smeren we 'm nu massaal op ons gezicht. En wel om déze redenen.

Bescherming tegen vrije radicalen

Vitamine C is een van de krachtigste skincare-antioxidanten die er te vinden is. Dit betekent dat het je huid helpt beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Vrije radicalen tasten je collageenreserves aan, waardoor je huid er doffer, minder stevig en ouder uit gaat zien. Antioxidanten als vitamine C gaan deze vrije radicalen tegen voordat ze schade kunnen toebrengen aan je huid.

'Je moet antioxidanten zien als de bescherming die je aanbrengt voordat je naar buiten stapt en blootgesteld wordt aan alle factoren die bijdragen aan huidveroudering, zoals uv-licht, vervuiling, stress en hitte', legt dermatoloog Corey Hartman uit aan Well + Good. 'Dus antioxidanten als vitamine C zijn een essentieel onderdeel van een anti-aging huidverzorgingsregime.'

Vermindering hyperpigmentatie

Vitamine C-serum zou ook bijdragen aan een meer egale huid, met minder pigmentvlekken. 'Deze vitamine werkt heel goed tegen pigmentatie, voor het verminderen van roodheid, en voor het egaliseren van je teint, waardoor je huid er jeugdiger uitziet', weet cosmetisch wetenschapper Shuting Hu te vertellen.

Glowy skin

Als een product belooft je een 'stralende huid' of een 'glowy skin' te geven, zit er hoogstwaarschijnlijke vitamine C in verwerkt. Vitamine C gaat oxidatieve stress tegen, het proces dat normaal gesproken leidt tot een doffe huid. Vitamine C-serum zou daarom het geheim zijn achter een mooie glow.

Verbeterde hydratatie

Vitamine C-serum werkt niet (voldoende) hydraterend op zichzelf, maar helpt wel andere ingrediënten om hun werk beter te doen. 'Een vitamine C-serum vermindert transepidermaal waterverlies (water dat uit de opperhuid verdampt, red.)', vertelt dr. Hu. In minder medische termen: het helpt om water dieper in de huid vast te houden, waardoor je velletje minder snel uitdroogt. En dat is goed nieuws voor een gezonde huid!

Vermindering lijntjes en rimpels

Veroudering van de huid zet sneller in dan je wellicht denkt. 'De productie van collageen beleeft een hoogtepunt op de leeftijd van 22 jaar, en ieder decennium daarna neemt het af', vertelt dr. Hartman. Gelukkig kan vitamine C helpen om de collageenproductie weer enigszins te stimuleren en fijne lijntjes en rimpels tegen te gaan. De fontein van de eeuwige jeugd as close as it gets.

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Beauty
  • Beau Monde
  • iStock