Dit is het effect van de zomertijd op je lichaam

De klok is een uur vooruit gegaan.

Dit weekend is de zomertijd ingegaan, wat betekent dat de klok een uur vooruit is gegaan. Het goede nieuws is dat het vanaf nu langer licht blijft in de avond, maar het slechte nieuws is dat er een uurtje van onze slaaptijd af gaat. En dat heeft ook effect op je lichaam.

Gevolgen

Het ingaan van de zomertijd heeft voor veel mensen voordelen: het is ‘s avonds langer licht waardoor we meer energie krijgen en weer meer zin hebben om dingen te ondernemen. Maar het betekent ook dat je lichaam uit je vertrouwde 24-uurs ritme wordt gehaald. Dit is best wel een aanslag op je lichaam; het gaat zelfs zo ver dat het aantal verkeersongevallen in de spits, fouten op het werk en hartinfarcten op de maandag na de ingang van de zomertijd maar liefst vijf procent hoger ligt dan normaal.

Zo overleef je het

Om de aanslag op je lichaam zo klein mogelijk te houden en snel te wennen aan de nieuwe tijd kun je de volgende tips opvolgen. Zo loop je snel weer ‘in de pas’:

1. Maak een ochtendwandeling
Door in de ochtend het natuurlijke daglicht op te vangen maakt je lichaam ‘s avonds melatonine aan. Hierdoor kun je beter in slaap komen en lig je niet uren te woelen om vervolgens de volgende dag weer vermoeid wakker te worden.

2. Vermijd blauw licht
Het kan heel verleidelijk zijn om in bed nog even door je Facebook-tijdlijn heen te scrollen of een spelletje te spelen, maar je kunt dit blauwe licht dat van je telefoon afkomt maar beter vermijden. Het blauwe licht heeft namelijk hetzelfde effect op je lichaam als ochtendlicht, waardoor je hersenen het seintje krijgen dat het nog geen tijd is om te gaan slapen.

3. Probeer een ontspanningsoefening
Lig je op tijd in bed maar kun je de slaap niet vatten, omdat je lichaam je vertelt dat het toch écht een uur eerder is? Probeer dan eens een ontspannende ademhalingsoefening uit. Hierdoor word je rustiger, wat het makkelijker maakt om in slaap te vallen.

4. Slaap niet te lang uit
Ook al heb je door de ingang van de zomertijd weinig geslapen en ben je moe; slaap in het weekend niet langer dan 1,5 uur uit. Hierdoor zal je biologische klok namelijk nog meer uit het ritme raken dan deze al is.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws