5 Vragen aan… Actrice Lashana Lynch

"Ik dacht: ja, het is een gigantisch risico"

Ze werd bekend bij het grote publiek door No time to die, maar viel daarna ook op in The woman king. Lashana Lynch’s nieuwste is Bob Marley: One love. Hierin speelt ze de rol van Rita, de vrouw van Bob Marley (Kingsley Ben-Adir). De film viert het leven en de muziek van de muzikant die generaties inspireerde met zijn boodschap van liefde en eenheid. Deze ‘niet-zo-standaard-biopic’ werd geproduceerd in samenwerking met de familie Marley.

 

1. Waar staat zijn muziek voor volgens jou?

“Toch een boodschap van eenheid, vrede en liefde. Zaken waar ook ik als mens in geloof. Ik wist dat ze al jaren probeerden om een Marley-film te maken, maar het is nooit gelukt en op de een of andere manier belandt zo’n rol dan op mijn stoep. Ik dacht: ja, het is een gigantisch risico, want Bob is zo geliefd en een icoon, een fascinerend personage en hij heeft een cultstatus, dus je moet niet met Bob rotzooien, je mag dit niet verpesten.”

2. Wat is je eerste herinnering aan Bob Marley?

“Zijn muziek terwijl ik als jong meisje klusjes deed in huis, terwijl ik op vol volume naar Bob Marley en the Wailers luisterde. Daarom vind ik schoonmaken nu zo leuk. Letterlijk! Schoonmaken is voor mij geen klus. Want in het weekend was het spelen van hun muziek – samen met vele andere reggaelegendes uiteraard – een spirituele ervaring.”

3. De opnames waren deels in Jamaica, hoe was dat?

“Ruim 40 graden in de schaduw! Het was heet, zweterig, maar wel alle elementen die je wilt omarmen. Dat maakt het echt en rauw. Dat geeft de film een authentiek en minder geënsceneerd gevoel. En daarnaast, om met mijn Jamaicaanse roots deze rol te mogen spelen en deels op Jamaica te filmen, dat was sowieso heel bijzonder.”

4. Heb je ook veel contact gehad met zijn vrouw Rita?

“Ik heb wel eens gedagdroomd over wat ik allemaal zou willen doen, en spelen in een film over Bob maakte daar deel van uit. Maar ik had nooit, nooit, nooit gedacht, dat ik Rita zou spelen. Daarom voel ik me zeer vereerd en dankbaar. Ik heb urenlang met haar gepraat, terwijl we genoten van huisgemaakte maaltijden. En daarbij heb ik talloze interviews met haar bekeken en haar boek gelezen. Toch gaat er niets boven het voelen van de connectie met haar. De Marley-matriarch is deels de ruggengraat van het verhaal. Tegen alle verwachtingen in kon ze standhouden en toch waardig blijven. Niet eenvoudig om te doen.”

5. Is er een inzcht over Bob dat je is bijgebleven?

“Hoe meer ik me verdiepte in Bob, hoe meer ik besefte dat muziek eigenlijk alles voor hem was. Het heeft hem echt gered. Er is een verwesterd beeld van hem, het relaxte beeld van hem op de universiteitscampus. Maar Bob was een baas. Hij was een stoere, stoere kerel. De Wailers noemden hem Skip, ze noemden hem de generaal, en hij was zeer gedisciplineerd in de studio.”

Bob Marley: One love draait nu in de bioscoop en staat binnenkort op Pathé Thuis en iTunes.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws