Verdrietig: mode-icoon Iris Apfel overleden

Het icoon heeft maar liefst 102 jaar mogen worden.

Vandaag is bekendgemaakt dat Iris Apfel gisteren op 102-jarige leeftijd is overleden. Het mode- en stijlicoon stond vooral bekend om haar kleurrijke, excentrieke stijl.

Modern

Iris Apfel was dan al wel de 100 jaar gepasseerd; ze stond zonder twijfel moderner in het leven dan de meeste mensen die je kent. Ze had meer dan 3 miljoen volgers op Instagram, en was tot vlak voor haar overlijden zelfs actief op TikTok. Op haar Instagram-pagina wordt met een kort bericht bevestigd dat het mode-icoon haar einde heeft gevonden.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Iris Apfel (@iris.apfel)

Excentrieke stijl

Iris Apfel werd op 29 augustus 1921 geboren in New York. In haar leven maakte ze furore als modeberoemdheid, model en interieurontwerper. Haar stijl? Excentriek, uitbundig, en vooral: kleurrijk. Haar grote, ronde bril, rode lipstick en witte haar maakte dat je niet om haar heen kon bij elke modeshow die ze bijwoonde.

Apfels bijzondere stijl en manier van in het leven staan inspireerde Albert Maysles om een documentaire over haar te maken: Iris. “Ik ben niet mooi, en ik zal nooit mooi zijn, maar dat maakt niet uit”, luidden haar legendarische woorden. “Ik heb iets veel beters. Ik heb stijl.”

Pensioen

Apfel is nooit met pensioen gegaan, welnee: op 96-jarige leeftijd tekende ze nog een modellencontract. “Ik denk dat met pensioen gaan, op welke leeftijd dan ook, een lot is dat erger is dan de dood", zei ze ooit. "Het feit dat er een getal opduikt, betekent niet dat je moet stoppen."

Apfels agent Lori Sale eert haar icoon in een verklaring. “Samenwerken met haar was de eer van je leven. Ik zal haar dagelijkse telefoontjes missen, altijd begroet met de bekende vraag: ‘Wat heb je vandaag voor mij? Een bewijs van haar onverzadigbare verlangen om te werken. Ze was een visionair in elke zin van het woord. Ze zag de wereld door een unieke lens – een lens versierd met een gigantische, opvallende bril die bovenop haar neus zat.”

Bron: De Morgen | Beeld: NL Beeld, Instagram @iris.apfel