Eva Jinek openhartig over grensoverschrijdend gedrag in de media

'Er zit een smet op de wereld waarin ik werk'

Amsterdam Diner 2022

Eva Jinek keert binnenkort terug naar AVROTROS met een nieuwe talkshow. Maar de tv-wereld heeft afgelopen jaren een flinke klap gehad, nadat er dikke boeken open zijn gedaan over wangedrag. "Het is vreselijk."

Consequenties

Onlangs verscheen het rapport van de commissie Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag in de media, waaronder de zaak van Matthijs van Nieuwkerk en andere omroepcollega’s bij de NPO. Eva sprak zelf ook met mensen die het hebben meegemaakt. "Ik weet uit de eerste hand wat het met ze heeft gedaan", vertelt ze in de AD-bijlage Mezza. "Er zit nu een smet op de wereld waarin ik werk, de wereld die ik al twintig jaar zo betoverend vind. Dat vind ik heel erg"

"De grote vraag is: wat gaat nu gebeuren?" Als het aan haar ligt volgen er consequenties. "Ik heb vooral te doen met al die mensen die al die jaren hiermee hebben rondgelopen en het gevoel hadden dat ze het nooit konden vertellen. Dat is wat mij betreft nu definitief veranderd."

Totale waanzin

Zelf heeft de presentatrice mensen nooit naar of ongepast behandelt, zegt ze. "Alle excessen die zijn beschreven in het rapport, daar kan ik me helemaal niets bij voorstellen. Niet bij schreeuwen, niet bij woede-uitbarstingen", vertelt ze. "Het zit niet in mij, maar ik geloof ook niet dat het werkt. Mensen gaan niet beter presteren als ze ongelukkig of bang zijn. Het is totale waanzin te denken dat dit nodig zou zijn om tot een prestatie te komen."

Nieuwe talkshow

Na de zomer begint de nieuwe talkshow van Eva met actualiteiten en cultuur als basis. En langere gesprekken. “Ik hou van mooie gesprekken die iets langer duren dan in mijn talkshow de afgelopen jaren.” Ze is van maandag tot en met donderdag om 19:00 uur te zien. Khalid & Sophie verplaatsen naar later op de avond. “Een show in de late avond doen, vond ik altijd fantastisch. Maar ik kan straks gewoon mijn man zien ’s avonds en mijn kind naar school brengen”, Sluit ze af.

Bron: RTL | Beeld: NL Beeld