5 Vragen aan... actrice Kerry Condon

"Het helpt mij om mezelf niet altijd al te serieus te nemen als acteur."

TV-fans kennen de Ierse Kerry Condon (40) wellicht van Netflix’ Better call Saul, maar een voorzichtige doorbraak had ze vorig jaar met haar Oscar-genomineerde rol in The banshees of Inisherin. Haar nieuwste is de horrorthriller Night swim naast Wyatt Russell (zoon van Kurt en Goldie Hawn), die gaat over Eve, die met haar man - een MS-patiënt - hoopt op een nieuw begin als ze eindelijk een huis vinden. Met een zwembad...

1. Offers brengen lijkt een thema te zijn; jouw karakter Eve offert haar carrière op voor haar zieke man. Hoe keek je daarnaar?

"Dat een vrouw die geen carrière heeft, maar thuisblijft en voor haar man en kinderen zorgt, een held is. Meer capabel dan je misschien zou denken. Niet iedereen hoeft een strebertje te zijn om een geweldig persoon te zijn. Ik vond het een interessant gegeven dat ze een schijnbaar ‘gewone’ vrouw is."

2. Die uitgroeit tot held.

"Absoluut, maar ik bracht er voor mezelf ook nog een onderlaag in en ik denk dat je die soms terugziet in de film. Als succesvolle honkballer stond haar man altijd al in de spotlights en deed zij een stap terug. Nu hij ziek is, staat de spotlight wéér op hem en dat stoort haar ergens. Ze helpt ’m met liefde, maar er zit ook een bepaalde afkeer, eenzaamheid en frustratie in die relatie. Als de film start, is het niet een en al harmonie."

3. Wat maakt het spelen in een horrorthriller interessant voor een acteur?

"Voor mij is dat het aspect van vermaak. Toen ik opgroeide, waren de films die ik keek voornamelijk entertainment.

Ik keek geen Terrence Malick-films op mijn tiende, haha! Ik wil ook wel eens in films spelen die gewoon vermakelijk zijn. Het hoeft niet altijd hoogdravend. Een goed stuk vermaak is al moeilijk genoeg om te maken. Het helpt mij ook om mezelf niet altijd al te serieus te nemen als acteur. Ik vind het ook leuk dat ik hierdoor weer te zien ben bij een publiek dat The banshees of Inishering nooit zal zien."

4. Veel van de effecten zijn praktisch gedaan en komen niet uit de computer. Helpt dat je als acteur?

(lachend) "Nou, het is fijn als je tegenover iets fysieks acteert, maar ik denk niet dat het voor mij veel verschil had gemaakt. Heel vroeg in mijn carrière had ik namelijk eens een tegenspeler die vertrok zodra de camera niet op hem gericht stond. Dus ik ben gewend om tegen een tennisbal of sticker te acteren..."

5. De periode na de Oscarnominatie heb je direct gevuld met deze film, was dat een bewuste keuze?

"Ja, ik was ook best nerveus over die periode na de Oscars. Ik wist dat dat het einde zou zijn van een reeks awarduitreikingen en het slot van het Banshees-hoofdstuk als het ware. Ik heb de neiging om verdrietig te worden zodra een hoofdstuk eindigt, dus het beste is om meteen weer aan het werk te gaan en mezelf af te leiden. En dat heeft goed uitgepakt!"

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: NL Beeld