Imanuelle Grives: ‘Ik ben pro-vrouw, maar niet anti-man’

Ze zou het niet snel hardop zeggen, maar Imanuelle is een feminist.

Actrice Imanuelle Grives (38) staat t/m 3 mei in het theater met ‘Mensen zoals jij’. Een epos over stille taboes en familiegeheimen. Marie Claire sprak haar over deze voorstelling, maar ook over feminisme.

Vrouwenrollen

Je hoort het vaak in de film- en theaterwereld: er zouden weinig interessante vrouwenrollen zijn. Als het aan Imanuelle ligt, nemen vrouwen het heft in eigen handen. “Ik kijk liever naar wat ik kan doen om die situatie te veranderen. Welke stappen kan ik zelf zetten om bij te dragen aan de vertegenwoordiging van vrouwen?”, vertelt ze. “Als je een bepaalde droom hebt, kun je afwachten totdat iemand die droom gaat waarmaken, maar die kans is ongelofelijk klein. Je doet er beter aan om te denken: oké, ik zou die droomrol willen spelen, welke mensen kan ik bij elkaar verzamelen om dit te realiseren?”

Feminist

De actrice zou zichzelf niet snel hardop een feminist noemen, om er de laatste tijd ook negatieve connotaties aan zitten. Maar ze is het wel. Maar, benadrukt ze: “Ik ben pro-vrouw, maar niet anti-man. Ik ben pro zelfredzaamheid, maar niet tegen samenwerking.” Ze vervolgt: “Ik geloof dat mannen en vrouwen evenwaardig zijn, maar dat wil niet zeggen dat we gelijk zijn. Mannen en vrouwen zíjn verschillend – dat zie je ook in de wetenschap – en dat is helemaal niet erg.”

Female power

Imanuelle heeft soms het idee dat vrouwen in hun doel om als gelijkwaardig te worden gezien veel gedrag van mannen overnemen, en daarbij mooie eigenschappen die ze van nature hebben in de prullenbak gooien. “Dat is een belediging voor ons vrouw-zijn, want waarom niet uitgaan van die ware female power? Ik denk dat we daarin nog veel groei kunnen doormaken.”

Bron: Marie Claire | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws