Hoe creëer je een industriële look in huis?

De industriële stijl heeft de afgelopen jaren terrein gewonnen in de wereld van interieurdesign. Deze ruwe, robuuste en eigentijdse stijl geeft je huis een unieke uitstraling. Of je nu in een modern appartement woont of in een jaren ‘30 woning, het integreren van een industriële look kan je interieur een verfrissende boost geven. In dit artikel delen we tips en ideeën om een industriële look in huis te creëren.

Ruwe materialen

De basis van een industriële look ligt in het gebruik van ruwe en onbewerkte materialen. Denk aan materialen zoals beton, baksteen, staal en ruw hout. Laat bijvoorbeeld een bakstenen muur onbedekt of overweeg betonnen vloeren voor een authentieke industriële uitstraling. Je kunt ook gaan voor decoraties in ruwe materialen. Denk aan stoere en trendy decoraties van beton, of decoraties van staal. Het contrast tussen verschillende ruwe materialen voegt karakter toe aan de ruimte.

Kleurenpalet

Industriële interieurs staan vaak bekend om hun ingetogen kleurenpaletten. Denk aan neutrale tinten zoals grijs, zwart, wit en bruin. Voeg hier en daar accenten toe van diepe kleuren zoals roestig rood, diepblauw of donkergroen om wat levendigheid toe te voegen. Overweeg ook het gebruik van verweerde of roestige afwerkingen op meubels en accessoires om de industriële sfeer te versterken.

Vintage meubilair en accessoires

Vintage meubilair is een onmisbaar onderdeel van de industriële look. Kies voor meubels met een verweerde uitstraling, zoals oude fabriekskasten, metalen lockers of houten tafels met metalen poten. Vintage lederen banken voegen weer wat warmte toe aan de ruimte. Combineer dit met accessoires zoals oude industriële klokken, metalen manden en vintage posters om de stijl compleet te maken.

Houten elementen

Hoewel industriële ontwerpen vaak worden geassocieerd met koele en harde materialen, is het belangrijk om ook warmte toe te voegen. Ruwe houten elementen, zoals onbewerkte houten planken en meubels, kunnen de perfecte tegenhanger zijn voor de industriële esthetiek. Kies voor onafgewerkte houten tafels, wandplanken of zelfs een houten vloer om een evenwichtige en uitnodigende sfeer te creëren.

Open ruimtes en hoge plafonds

De industriële stijl leent zich goed voor een open en loftachtige indeling. Als het mogelijk is, overweeg dan het verwijderen van niet-dragende muren om een ruimtelijk gevoel te creëren. Laat structurele elementen zoals balken zichtbaar voor dat authentieke industriële karakter. Het gebruik van open rekken in plaats van gesloten kasten draagt ook bij aan het open gevoel van de ruimte.

Metalen accenten

Metalen accenten zijn onmisbaar bij het creëren van een industriële look. Kies voor metalen details zoals RVS deurklinken, lampen, krukken, spiegels en andere decoratieve items. Roestvrij staal, ijzer en aluminium zijn materialen die goed passen bij de industriële stijl. Denk er ook aan om metalen trappen, leuningen of kasten toe te voegen voor extra karakter.

Industriële verlichting

Verlichting speelt een grote rol bij het neerzetten van de juiste sfeer. Ga voor stoere verlichting voor een industrieel interieur. Hang bijvoorbeeld industriële hanglampen boven de eettafel of in de keuken. Kies voor lampen met metalen kappen en ruwe afwerkingen om de industriële uitstraling te versterken. Ook Edison-lampen in open armaturen dragen bij aan de vintage sfeer die zo kenmerkend is voor industrieel design.

Gerecyclede elementen

Een duurzame en unieke manier om de industriële look te integreren, is het gebruik van gerecyclede elementen. Denk aan oude fabrieksmachines, pallets of vintage lockerkasten. Door oude materialen een nieuw leven te geven, voeg je niet alleen karakter toe aan je interieur, maar draag je ook bij aan een milieubewuste inrichting.

Planten en textiel

Hoewel de industriële stijl vaak wordt geassocieerd met harde materialen, biedt de toevoeging van planten en textiel wat zachtheid en warmte. Plaats grote kamerplanten in industriële potten van beton of metaal om de ruimte wat groen te geven. Daarnaast kunnen zachte texturen, zoals wollen dekens, kussens en tapijten, een gezellig contrast bieden met de ruwe industriële elementen. Kies voor natuurlijke kleuren en materialen om een gebalanceerde en comfortabele omgeving te creëren.

Door bovenstaande elementen op een doordachte manier te integreren, kun je een unieke en karaktervolle ruimte tot stand brengen. Experimenteer met verschillende combinaties en laat je creativiteit de vrije loop om een industriële oase te creëren. Met aandacht voor detail en de juiste keuzes maak je van jouw huis een trendy en stoere plek om heerlijk tot rust te komen.

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws