Psycholoog onthult: dit is waarom we kleding kopen, maar nooit dragen

Maar waarom doen we dit? Kleding kopen, nooit dragen, maar toch bewaren?

Iedereen heeft wel van die kledingstukken die altijd in de kast blijven hangen. Maar toch doe je ze niet weg, want ja, ze komen vást nog eens van pas. Maar waarom doen we dit? Kleding kopen, nooit dragen, maar toch bewaren? Een psycholoog geeft antwoord.

1. We negeren een belangrijke factor

“De meest voorkomende reden waarom iemand een kledingstuk koopt dat de kast nooit verlaat, is dat de shopper goedbedoeld maar foutief nadacht tijdens de aankoop”, vertelt consumentenpsycholoog en onderzoeker Kit Yarrow aan Real Simple. “Het typische scenario luidt als volgt: er was iets heel bijzonders aan het item, maar er was ook iets dat niet helemaal naar je smaak was, maar omdat het in de sale was, kocht de shopper het toch.”

Volgens Yarrow is dit een klassiek voorbeeld van wat ze ‘keuze-ondersteunende cognitieve vooringenomenheid’ noemt. In simpeler Nederlands: we negeren de informatie die niet overeenkomt met wat we willen. Denk bijvoorbeeld aan een wollen trui die zo zacht is, dat je ‘m eigenlijk alleen al wilt hebben omdat-ie zo knuffelig is. Dat de trui niet binnen je persoonlijke stijl valt, wuif je weg. Zeker wanneer je ziet dat het item in de aanbieding is.

2. We kopen de fantasie, niet de realiteit

De reden waarom we winkelen zo leuk vinden, is volgens Yarrow omdat we dan vaak onze toekomstige zelf visualiseren. “Winkelen prikkelt onze fantasie. Als we overwegen bepaalde items te kopen, stellen we ons voor hoe anderen op ons zullen reageren, hoe we ons zullen voelen als we het dragen, enzovoort.” Het probleem zit ‘m er echter in dat we tijdens het winkelen nog weleens een leefstijl visualiseren die niet bestaat. Een bekende: dat we nog wat zullen afvallen en dat dat ene stuk dan prachtig staat. Of dat we naar een glamorous gala zullen gaan of een tropische reis gaan maken.

Tegen de tijd dat we beseffen dat die luxe cruise er niet van gaat komen en dat ook het figuur dat we voor ogen hadden niet realistisch is, kun je het item vaak niet meer retourneren.

3. Het item is simpelweg te mooi

Een andere reden waarom een kledingstuk in de kast belandt met de prijskaartjes er nog aan? Omdat we het gewoon te mooi vinden om te dragen. Klinkt gek, maar het is wel degelijk een ding, zo weet Yarrow. “Het fenomeen wordt verliesaversie genoemd”, vertelt ze. “Het komt vooral voor bij mensen die in hun jeugd verliezen hebben geleden.” De angst dat het kledingstuk wordt verpest, is dan gewoon te groot. Of soms bewaren mensen het item tot ze er eindelijk een waardige gelegenheid voor vinden. Maar ook onder dit mom kan een kledingstuk maanden, zelfs jaren stof lopen happen in een garderobe.

Wat te doen?

Sta jij voor je kledingkast en merk je op dat je wel heel veel blouses, broeken, jurken, truien of schoenen hebt die je niet draagt? Laat ze dan niet nog verder stof happen. Je zou de items bijvoorbeeld op Vinted door kunnen verkopen. Maar je kunt ook goed doen door het te doneren aan het goede doel. Het initiatief ReShare van het Leger des Heils staat te springen om jouw kleding en textiel. Een deel van de ingezamelde kleding gaat naar mensen in nood en een ander deel wordt tegen sociale prijzen verkocht in de ReShare stores. Ook wordt een deel verkocht aan sorteerbedrijven en wat overblijft gaat naar de textielrecycling.

En nu horen we je al denken: wat gebeurt er dan met de opbrengst van de doorverkoop van het textiel? Dat gebruikt het Leger des Heils om hun werk uit te voeren (en om dat te kunnen blijven doen) en het wordt onder andere gebruikt om mensen in nood te helpen en om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Een mooi doel, niet? Dus waar wacht je nog op. Tijd om de items in je kledingkast kritisch onder de loep te nemen.

Bron: Marie Claire | Beeld: Sex and the City

Laatste nieuws