Column: Reneé in Paris

"Heb jij met een eerlijke blik teruggekeken op afgelopen jaar?"

Renée K. is een Nederlandse Parisienne, bekend van haar boek Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent. Naast het afronden van haar tweede boek adviseert ze professionals op het gebied van imago en stijl en geeft ze les in style development aan de 55 Creative Business School. Op social media deelt zij haar leven tussen Amsterdam en Parijs. Neem ook een kijkje op haar Instagram en website.

Hoe gaat het met jouw MOI?

Size does not matter, dat wisten we al. Maar dat een van de kleinste woorden van de Nederlandse taal verantwoordelijk kan zijn voor een zo groot schuldgevoel, dat blijft me fascineren. Ik heb het over het woordje ‘ik’. Zeg het maar eens een aantal keren hardop, geef toe dat het wat ongemakkelijk voelt. Toch ligt hier de basis voor datgene waarmee we het nieuwe jaar beginnen: de goede voornemens.

Heb jij met een eerlijke blik teruggekeken op afgelopen jaar? En ook vanuit het ik-perspectief? Ik geef je wat voorbeeld-vragen: hoe goed ben ik voor mezelf geweest? Heb ik naar mezelf geluisterd? Ben ik bij mezelf gebleven? Heb ik gedaan wat ik mezelf beloofde? Ja, heel veel ‘ik’. Wen er maar aan. Heb ik namelijk ook gedaan, dankzij Parijs. Ik heb de kunst van het ‘ik’ ofwel het ‘moi’ afgekeken van mijn vriendinnen die dag in dag uit, in alle facetten van hun levens, zichzelf simpelweg en schaamteloos heel belangrijk vinden en dus centraal stellen. Met directe invloed op keuzes qua studie en werk, opvoeding van de kinderen, kleding en ook relaties. Het ‘tafeltje voor 1’-idee noem ik het altijd. Jezelf leuk en belangrijk genoeg vinden om eens met jezelf uit eten te gaan. En dan niet alleen als metafoor.

Lijkt jou dit wat? Parkeer dan alle mogelijke vormen van schuldgevoel en start met een MOI plan. In mijn werk pas ik een uitgebreide methode toe, maar het komt neer op 5 factoren:

Zelfkennis

Hoe goed ken ik mezelf? In alle drukte vergeten we om geregeld terug te komen bij de hoofdrolspeler. En dat ben jij. Hoe gaat het met mij? Wat is echt belangrijk voor me? Waar wil ik naartoe en wat heb ik daarvoor nodig?

Vrijheid

Hoe onafhankelijk sta ik in het leven; mentaal, fysiek en financieel? Kan ik vanuit vrijheid die keuzes maken die goed voor mezelf zijn en niet vanuit sociale druk, aannames, traditie, opvoeding, angst om te kort te komen of anderen teleur te stellen?

Selfcare

Hoe lief ben ik tegen mezelf? Bescherm ik mezelf? Wat doet mij goed: lezen, schilderen, wandelen, een weekend weg of een massage? Welke lieve stappen naar mezelf zet ik?

Groei

Op welke manier investeer ik in mezelf? Luister ik naar mijn nieuwsgierigheid of parkeer ik dat voor later? Wat waren de inspirerende momenten van het afgelopen jaar? Waar ligt mijn groei?

Genot

Waar kan ik echt van genieten? Een taartje, een zonsondergang of een vluchtig gewisselde blik in het openbaar vervoer, wat zijn mijn genietmomenten? Welke heb ik recentelijk meegemaakt? Sta ik hier vaak genoeg bij stil en laat ik het ook toe?

Alleen al elke factor een cijfer geven, is een stap in de goede richting. Laten we 2024 tot het grote MOI-jaar benoemen. Niet alleen omdat alles mooier klinkt in het Frans, maar ook om het tot een waar project te verheffen. En dan kijken we begin 2025 hoeveel moois jou dit, ongetwijfeld, heeft gebracht.