Zo vroeg koning Willem-Alexander zijn Máxima ten huwelijk

"Ik dacht: nu moet het echt gebeuren."

Op 2 februari 2002 gaven koning Willem-Alexander en Máxima elkaar het jawoord. Maar hoe vroeg de koning zijn grote liefde eigenlijk ten huwelijk?

Champagne en rozen

Het blijkt maar weer dat Willem-Alexander niet van half werk houdt. Zo had hij voor zijn huwelijksaanzoek champagne en rozen in de struiken verstopt. Daarvoor ging hij eerst even schaatsen met – toen nog – zijn vriendin op de vijver van Huis Ten Bosch. “Het was een mooie vrijdagmiddag en ik dacht Máxima moet toch leren schaatsten, wat is er nou Hollandser dan schaatsen”, deelde de koning in een oud interview met NOS.

Nadat het stel twee uur op het ijs was geweest, kreeg Máxima het koud. Ze wilde naar binnen om een chocolademelk te drinken. “Ik dacht: nu moet het echt gebeuren. Dus ik ben een stukje gaan klunen om de champagne en rozen te halen”, vervolgde de koning.

De grote vraag

De koning gaf toe eindeloos geoefend te hebben op wat hij wilde zeggen. “Maar uiteindelijk komt de zin er nooit zo uit als je van tevoren denkt. Maar ik zei iets in de trant van: ik vraag dit voor de eerste keer in mijn leven en de enige keer.” De koning had overigens van tevoren bepaald dat hij zijn aanzoek in het Engels zou doen. Máxima sprak de Nederlandse taal destijds nog niet vloeiend. “Ik wilde niet dat ze zou zeggen: wát?!”

Gelukkig begreep Máxima de vraag meteen en kreeg de koning een volmondig ‘ja’ te horen. “Zonder nadenken”, haalt Máxima zich voor de geest. “Ik dacht dat ik nooit iemand zou vinden die zo verliefd zou zijn op mij, en ik op hem.”

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws