5 vragen aan Gerrie van der Klei

Van der Klei speelt in het gloednieuwe toneelstuk Murder on the Oriental Express.

Na Agatha Christie’s The Mousetrap komt nu een andere klassieker naar het toneel; Murder on the Orient Express. Met detective Hercule Poirot aan boord van de trein die stilvalt in een hevige sneeuwstorm. De volgende ochtend is er één passagier vermoord. Met onder meer Remko Vrijdag, Wilbert Gieske, Lone van Roosendaal, Frederik Brom en Gerrie van der Klei als Prinses Dragomiroff. We spraken met van der Klei over haar rol. 

1. Wat was uw allereerste ervaring met Agatha Christie?

“Ik ben een enorme fan van Agatha Christie. Ik heb ook haar huis en standbeeld in Torquay bezocht in het zuiden van Engeland en heb denk ik al haar boeken verslonden. Dat deed ik al vanaf mijn tienerjaren.”

2. Hoe zou u het geheim van haar niet aflatende populariteit omschrijven?

“Haar schrijfstijl is mooi, makkelijk en beschrijvend, maar nooit langdradig. Daarbij houdt ze de lezer vast tot en met de onthulling van de ‘whodunnit‘, maar ook haar andere werk is prachtig. Het liefst in ’t Engels gelezen!”

3. Wat sprak u aan in de rol van Prinses Dragomiroff?

“Ik speel de Russische prinses Dragomiroff die is gevlucht voor de bolsjewieken. Ik wist vooraf niet wat de rol zou inhouden, maar mijn vermoeden is gelukkig juist. Ze is een enigszins verbitterde oude vrouw, maar met nog steeds de vechtlust en broodnodige ironie om te overleven. Ikzelf kan ook niet zonder die ironie!”

4. Welke uitdagingen komen er voor een acteur kijken bij het spelen in ‘whodunnit’?

“Je moet, vooral bij een thriller, het ‘geheim’ zo aantrekkelijk en fascinerend mogelijk maken en de spanning vasthouden. Maar dat geldt eigenlijk voor alle rollen. Elke rol heeft een eigen geheim.”

5. Wat kunnen we verder nog van u verwachten in de komende tijd?

“De repetitietijd en een tournee van vijf à zes voorstellingen per week laat amper ruimte over voor andere dingen, dit is voorlopig wel genoeg. Maar ik verheug me er enorm op, als fan van Agatha! Misschien ooit nog een Miss Marple-rol, als ik echt oud ben? Lijkt me geweldig…”

Murder on the Orient Express, 11 november 2023 t/m 24 maart 2024 =  https://repentertainment.nl/murderontheorientexpress/.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Sytze Pruiksma

Laatste nieuws