Brazilië wint 8ste editie van de Ernesto Illy International Coffee Award

Volgens de jury bevat de winnende koffie rijke en zachte smaken, bestaande uit een balans van chocolade, karamel, bruine suiker en geroosterde amandelen.

Geweldig nieuws vanuit Brazilië. Het land heeft de Best of the Best Award gewonnen. Deze award werd uitgereikt aan José Eduardo Dominicale – die in het dagelijks leven de Sao Mateus Agropecuaria-koffieplantage runt – tijdens de achtste editie van de Ernesto Illy International Coffee Award.

Ernesto Illy International Coffee Award

De prijs is vernoemd naar de visionaire leider van illycaffé en de zoon van de oprichter van het bedrijf. Deze bijzondere prijs staat gelijk aan dertig jaar hard werken om de best mogelijke duurzame koffie aan te bieden.

Kritisch panel

Door een kritisch panel van maar liefst negen panelleden hebben zij negen koffies uit negen landen blind mogen proeven in de finale. De landen die het tot de finale wisten te schoppen waren Brazilië, Costa Rica, El Salvadore, Ethiopië, Guatemala, Honduras, India, Nicaragua en Rwanda.

Voor de beoordeling plaatsvond, zijn de koffies eerst grondig geanalyseerd door illycaffé's laboratoria. Zo werden ze getest op rijkdom, aromatische complexiteit, elegantie, balans van smaak en intensiteit van aroma.

Echter, was de Best of the Best Award niet de enige prijs die deze avond werd uitgereikt. Zo heeft Finca Danilandia di Luis Arimany Mondonico uit Guatemala de Coffee Lovers' Choice Awards gewonnen. Deze award werd toegekend door een panel van consumenten die in de weken voorafgaand aan het event blinde smaaktesten uitvoerden van de koffiemonsters in illy cafés verspreid over verschillende wereldwijde steden.

Winnende koffie

Het negenkoppige panel van de Best of the Best Award bestond uit onder anderen uit professioneel fijnproever Silvia Escobar, voorzitter van Glaucio De Castro, directeur van CoffeeLab, Sunalini Narayan Menon en chefkok Ricard Camarena. Zij hebben uiteindelijk de Best of the Best Award mogen overhandigen aan de gelukkige winnaar.

Rechts José Eduardo Dominicale - winnaar Best of the Best Award (beeld: illycaffé)

Volgens de jury bevat de winnende koffie rijke en zachte smaken, bestaande uit een balans van chocolade, karamel, bruine suiker en geroosterde amandelen op een bed van verfijnde helderheid met een aanhoudende afdronk van milde, zachte maar harmonieuze zoetheid. "Het vertegenwoordigt echt de fijnste smaakkenmerken van zijn oorsprong", aldus de jury.

Beroemdheden

Het grootse evenement lokte ook heel wat beroemdheden naar zich toe. Zo waren Matilda De Angelis, Pat Cleveland, Coco Rocha, Candela Pelizza, Tamu Mc Pherson Carlo Sestini, Simon Ksandr, Nick Lowry en Tesa Pesic enkele grote namen die aanwezig waren tijdens de award show.

Het event kenmerkt zich dan ook als perfecte netwerkgelegenheid voor iedereen die betrokken is bij de koffie-industrie. Denk bijvoorbeeld aan producenten, exporteurs, handelaren en institutionele vertegenwoordigers.

Beeld: illycaffé