Kunst, theater & muziek agenda: november 2023

Er valt een hoop te beleven in november!

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meest besproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Nationale Kunstdagen

De 14e editie van de Nationale Kunstdagen keert op 18 en 19 november terug naar Evenementenhal Gorinchem. Na diverse omzwervingen door het land, hebben de Nationale Kunstdagen in 2021 een thuis gevonden in het mooie Gorinchem. Het doel van de kunstbeurs is om kunst op laagdrempelige wijze toegankelijk te maken, door kunstwerken te presenteren in de aanwezigheid van ruim 120 kunstenaars. De Nationale Kunstdagen onderscheiden zich van andere kunstbeurzen door iedereen welkom te heten en te benadrukken dat je geen kenner hoeft te zijn om te genieten van kunst.

18 en 19 november in Evenementenhal Gorinchem.

Nationale Kunstdagen.

Bijzondere kostuumverkoop bij Nationale Opera & Ballet

Waar hergebruik van kostuums al volop gebeurt bij Nationale Opera & Ballet, is dat niet het enige wat van belang is bij duurzame kostuumproductie. Zo is de materiaalkeuze ook een belangrijk ding. Maar waar dit nog best een zoektocht is, gaan Robby Duiveman (directeur van de afdeling Kostuums/Kap & Grime), Lars Willhausen (kostuumsupervisor opera) en Esmeralda Plompen (kostuumbeheerder) graag nog wat groener aan de slag. Het drietal organiseert namelijk voor de vierde keer een grote kostuumverkoop. Een verkoop wat lijkt op een grote kastopruiming: heb je nét die ene broek weggedaan, blijkt dat het model ineens weer enorm in de mode is. Duiveman: “Dat gebeurt ons ook altijd. Net als we iets hebben verkocht, heeft de ontwerper van de volgende productie precíés zoiets nodig!”

De kostuumverkoop vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 in het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet. Dit ligt in Zuid-Oost (Kollenbergweg 1).

Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie!

In 2024 wordt Barbie 65 jaar en daar hoort natuurlijk een feestje bij. Daarom nodigt het Stedelijk Museum Almelo alle creatievelingen en Barbiefans uit om een feestelijke outfit voor Barbie te ontwerpen middels een wedstrijd. Met deze wedstrijd kun je je meten met wereldbekende ontwerpers zoals Dior, Versace en Givenchy. Zij ontwierpen al designer kleding voor Barbie. Wil jij meedoen? Stuur je inzending dan vóór 28 december 2023 aan [email protected].

Tentoonstelling Barbie 65 Years, Always a Doll Moment is te zien van 27 januari 2024 – 8 september 2024.

Barbie en Ken 80’s, Stedelijk Museum Almelo.

Tentoonstelling over de verborgen wereld achter ons voedsel

Het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam heeft op 3 november de tentoonstelling Food for Thought geopend. Hierin staat het werk van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen centraal. Met deze tentoonstelling wil Het Scheepvaartmuseum bezoekers inzicht geven in de voor velen onbekende wereld die achter ons voedsel schuilgaat.

De tentoonstelling is tot en met 9 juni 2024 te bezoeken.

Food for Thought, Kadir van Lohuizen.

Grote Indonesië-tentoonstelling

In samenwerking met partners uit Indonesië en Nederland komt De Nieuwe Kerk in Amsterdam met De Grote Indonesië-tentoonstelling. Een unieke samenstelling die het grotere verhaal vertelt, met de blik van nu. Aan de hand van honderden objecten en verhalen wordt de geschiedenis in beeld gebracht. Vertegenwoordigers van verschillende gemeenschappen uit beide landen leveren ook bijdragen in audio en tekst.

T/m 1 april 2024, nieuwekerk.nl.

De Grote Indonesië-voorstelling
De Grote Indonesië-voorstelling

Hofstad in verval

Een tentoonstelling die voortkomt uit de schenking van ruim 150 foto’s uit de nalatenschap van fotograaf Frederick Linck (1942-2020). Linck toonde met zijn foto’s uit de 70’s het verval van de Haagse binnenstad. Hij legde de sloop vast van een verkrotte, oude stad. Samen met melancholische en ontwapende portretten en verhalen van buurtbewoners schetst het een uniek beeld van de Hofstad.

T/m 28 januari 2024, haagshistorischmuseum.nl.

Hofstad in verval
Hofstad in verval.

Ultieme schoonheid

Na drie avondvullende theaterprogramma’s is Igone de Jongh terug bij haar ultieme vorm van expressie: dans. In Beauty persists danst De Jongh drie wereldpremières van internationaal vermaarde choreografen. Speciaal voor haar op maat gemaakt.

16 november 2023 t/m 25 februari 2024, ntk.nl.

Igone de Jongh, Beauty Persists
Igone de Jongh, Beauty Persists.

Mozart

Opera Zuids nieuwste is Der Schauspieldirektor van Wolfgang Amadeus Mozart. Een meesterlijke komedie waar Mozart de operawereld op de hak neemt. Van rivaliserende zangers en grote ego’s tot hectische repetities en ruzie op de bühne. In de hoofdrollen zien we Sir Thomas Allen, Saskia Bonarius, Kristina Bitenc en Chelsea Bonagura.

10 november t/m 3 december, operazuid.nl.

Der Schauspieldirecktor
Der Schauspieldirecktor.

Christmas Starts Here

Westfield Mall of the Netherlands organiseert elk jaar in november als startschot van het feestseizoen een groots en gratis event met een unieke entertainmentshow. Dit jaar wordt het feestseizoen ingeluid op donderdag 16 november en belooft weer een groot spektakel te worden. Speciaal voor deze avond treedt Emma Heesters op en speelt zij haar grootste hits in een leuke mix met welbekende kerstnummers. Speciaal voor Westfield clubmembers worden er binnenkort 1000 gratis tickets vrijgegeven om het exclusieve optreden van Emma Heesters live mee te maken op Central Plaza, midden in de mall!

Christmas Starts Here wordt op donderdag 16 november gevierd bij de Westfield Mall of the Netherlands.

Christmas Starts Here 2022.

Cultuur snuiven

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.

Beeld: Nationale Kunstdagen

Laatste nieuws