5 vragen aan schrijfster Esther Goedegebuure

'Van alles dat we willen en kunnen zijn, willen we het allerliefst een goede moeder zijn'

Esther Goedegebuure maakt met Moeders een indrukwekkend debuut. Een openhartig boek over wat moederschap voor haarzelf en andere vrouwen betekent. Ze sprak 25 vrouwen, wat leidde tot inzichten en verhalen van onder meer: Chantal Janzen, Aaf Bradt Corstius en Dieuwertje Blok.

1. Wanneer ontdekte jij wat het moederschap voor jou betekende?

“Net als veel vrouwen van mijn generatie ben ik opgegroeid met de overtuiging dat je zoveel meer bent dan moeder en vrouw van. Mijn persoonlijke ontwikkeling en carrière zijn altijd enorm belangrijk geweest voor mijn eigenwaarde. Maar naarmate ik ouder werd, merkte ik dat van alles wat ik ben, het moederschap mij het meest definieert. Dat het moederschap de grootste invloed heeft op mijn geluksniveau. Alle emotie, zoals liefde, blijdschap, angst, ontroering en onzekerheid worden hierin uitvergroot.”

2. Wat wilde je van jouw moeder overnemen en wat juist niet?

“Mijn moeder heeft mij en mijn broers altijd goed los kunnen laten, waardoor we snel verantwoordelijkheid leerden dragen. Dat vind ik goed. Wat ik, net als veel andere dochters van babyboomouders, anders wilde doen is me kwetsbaarder opstellen in het moederschap. Ouders van nu zijn bereid om zelfreflectie te tonen, sorry te zeggen tegen het kind. Te laten zien dat ze niet onfeilbaar zijn. Onze moeders deden dat minder, ook omdat zij dat nooit geleerd hadden van hun ouders.”

3. Wat hoop je dat de lezer ‘meeneemt’ na het lezen?

“Ik heb 25 vrouwen van verschillende leeftijden geïnterviewd. Van Aaf Brandt Corstius tot Hedy d’Ancona. Van Susan Smit tot Anna Enquist. Wat ik zag is dat we in veel dingen kunnen verschillen, maar er zijn ook zoveel overeenkomsten. Die herkenning en identificatie hebben mij geraakt en ik hoop dat de lezer dat ook heeft. Ik zie het moederschap als een diamant, in iedere fase van je leven valt het licht op een ander vlak. Die rol van moeder is altijd in ontwikkeling, en daarmee ook jouw identiteit.”

4. Van welke verhalen heb je persoonlijk iets opgestoken?

“Ik sprak iedere vrouw vanwege haar eigen achtergrond. Aaf Brandt Corstius bijvoorbeeld omdat ze zonder moeder is opgevoed. Anna Enquist omdat ze haar dochter verloor. Chantal Janzen omdat ze een samengesteld gezin heeft, Sylvana Simons omdat ze heel jong moeder werd, Romana Vrede omdat ze een kind met autisme en een verstandelijke beperking heeft en Dido Michielsen omdat ze twee dochter uit China heeft. Ieder gesprek heeft me op haar eigen manier geïnspireerd, getroost of gesteund. Ik interviewde ook deskundigen, zoals familie- en relatietherapeuten om een dynamiek te duiden of een thema in perspectief te zetten. Dat gaf ook heel veel inzicht.”

5. Is er een gemene deler in de verhalen van de vrouwen die in het boek voorkomen?

“De relatie met je kind is de belangrijkste relatie in het leven. Of je nu minister bent of een bestsellerauteur. Onze presentaties en verworvenheden zijn belangrijk voor wie we zijn, maar van alles dat we willen en kunnen zijn, willen we het allerliefst een goede moeder zijn.”

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Brenda van Leeuwen

Laatste nieuws