Zien: deze Poolse parels staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Wordt Polen jouw volgende vakantiebestemming?

Menig reiziger is er vast al van op de hoogte, maar ook héél veel mensen nog niet: Polen is een prachtige plek met veel bezienswaardigheden. Zeventien van deze bezienswaardigheden zijn zelfs zó uniek, dat ze een plekje hebben weten te bemachtigen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dus waar wacht je nog op? Let's go to Polen!

De allereerste Poolse parels op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn talloze prachtige plekken van over de hele wereld terug te vinden. Een aantal van deze mooie plekken zijn te vinden in het mooie Polen. Zo heb je er bijvoorbeeld de Oude Stad van Kraków, die samen met de wereldberoemde Wieliczka zoutmijn in 1978 als eerste zijn ingeschreven op de UNESO Werelderfgoedlijst.

De Oude Stad van Kraków heeft zijn plekje op de lijst weten te bemachtigen vanwege zijn prachtige historische monumenten en staat bekend om zijn mooie onroerend goed: de Oude Stad heeft de vorm van een traan en doet zijn naam de 'Poolse kroon' hiermee zeker eer aan. De Wieliczka zoutmijn stamt uit de dertiende eeuw en is naast de Oude Stad van Kraków een grote toeristische trekpleister. Zo is de oude zoutmijn één van 's werelds oudste mijnsites die nog steeds in werking is en waar je na een diepe afdaling via gangen en trappen, kennis maakt met het leven van de mijnwerkers.

Natuurlijk zijn er nog veel meer parels die een bezoekje waard zijn, maar om alvast en tipje van de sluier op te lichten beginnen we bij de minder bekende schatten van Polen.

Bochnia Zoutmijn

Heel diep onder de grond van de stad Bochnia, bevindt zich nog een stad: de Bochnia zoutmijn, die pas in 2013 op de UNESCO Werelderfgoedlijst werd gezet. En hoewel de zoutmijn stamt uit de twaalfde of dertiende eeuw, verbaast het je hoeveel er onder de grond nog te zien is. Zo waan je je niet alleen maar in het leven van de mijnwerkers, maar vind je er – op 250 meter diepte – een heus sportveld, een restaurant en een speeltuin voor kinderen. Op dit sportveld kunnen bezoekers van een 140 meter lange glijbaan glijden, wat garant staat voor een euforisch en sensationeel gevoel.

Bochnia is echter van alle markten thuis. Zo kunnen avonturiers met een boottocht een bezoekje brengen aan een met pekel volgelopen kamer van de historische mijn. En dat allemaal diep onder de aarde van Bochnia.

Waan je een weg diep onder de grond in de Bochnia Zoutmijn.

De Middeleeuwse stad Toruń

De Middeleeuwse stad Toruń is naast de Bochnia zoutmijn écht een bezoekje waard. Zo is astronoom Nicolaus Copernicus er geboren en vind je er heel wat mooi onroerend goed. Zo is de middeleeuwse architectuur nooit vergaan en staat het bekend om zijn Gotische gebouwen die zich kenmerken als de grootste bezienswaardigheden van de stad. Maar dat is nog lang niet alles. Zo zijn er de beroemdste gebouwen van de stad te zien, zoals de in het oog springende burgerhuizen, en het prachtig gedecoreerde 'huis onder de ster'. Maar natuurlijk ook de ruïnes van een Teutoons ridderkasteel mogen niet overgeslagen worden. Wil je een pauze inlassen tijdens het ontdekken van deze mooie stad? Vergeet dan zeker niet om de welbekende peperkoeken te proberen.

Al met al is er dus een hoop te beleven in deze historische stad, waar je met één bezoekje waarschijnlijk niet genoeg aan hebt. Veel toeristen – en met name veel studenten – keren daarom vaker terug naar de Toruń, om zo de unieke sfeer optimaal te mogen ervaren.

Het historische stadhuis van Torún.

Houten kerken in de Klein Polen

Bij houten kerken krijg je waarschijnlijk niet meteen een enthousiast gevoel. Maar als je de prachtige kerken van de zuidelijke Malopolska regio in Klein Polen ziet, dan piep je wel anders. Deze houten kerken zijn namelijk gecreëerd door lariksen en sparren en dus zeker de moeite waard om langs te gaan. De houten tempels Binarowa, Debno Podhalanskiem, Lipnica Murowana en Sekowa liggen allemaal gelegen aan één bepaalde route, net buiten het historische Krakau. Ben je dus in voor een roadtrip, dan is dit zeker een must.

Hoewel de houten tempels van de Malopolska regio er op het eerste oog simpel uitzien, waan je je in een totaal andere wereld wanneer je voet zet in een van de kerken. De kerken kunnen individueel van elkaar worden bezocht, maar mocht je de rijke schoonheid van elke Poolse parel willen zien, dan kun je ook altijd de Houten Architectuur Route volgen.

De buitenkant van de houten tempel Binarowa.
En de betoverende schoonheid van de binnenkant van Binarowa.

De kerken van de Vrede

Niet zo ver van Wroclaw liggen de Kerken van de Vrede in Jawor en Swidnica. Deze kerken waren ooit bedoeld als het symbool voor verzoening tussen katholieken en protestanten om zo een einde te maken aan een hele lange oorlog. Het mooie aan deze Vredeskerken is dat ze nog steeds goed bewaard zijn gebleven. En dat terwijl ze gemaakt zijn van klei. In deze kerken vinden zelfs nog tot op de dag van vandaag evenementen plaats. En hoewel het er net aan ligt in welke periode je de Vredeskerken bezoekt, kun je wellicht ook nog eens meegenieten van verschillende voorstellingen die er plaatsvinden. Menig artiest van over de hele wereld treden er namelijk op, goed om dus in de gaten te houden tijdens je bezoek aan Polen.

Maar dat is zeker niet alles. Als je voet zet in één van de kerken voel je meteen de rijke geschiedenis door de eenvoudige architectonische vormen die in contrast staan met de rijke uitrusting. De hoge plafonds, het ambachtelijke houtsnijwerk, de schilderijen en de orgels zijn allemaal gemaakt door lokale meesters. Genoeg pracht en praal om er te aanschouwen, dus!

De buitenkant van een vredeskerk in Jawor.
De indrukwekkende binnenkant van een vredeskerk in Swidnica.

Renaissance stad Zamość

In de Lubelskie regio, niet heel ver van Lublin, ligt de oude, maar prachtige stad Zamość, die als visie de 'ideale stad' heeft. Ontworpen in opdracht van kanselier Jan Zamoyski, wist hij zijn ideeën over de Italiaanse Renaissance en de Poolse tradities samen te voegen en tot leven te brengen. Zamość heeft niet voor niets zijn naam de Parel van de Renaissance gekregen. Zo zijn er talloze rijk gedecoreerde gebouwen in renaissancestijl terug te zien. Zo heb je er onder anderen het in Barokstijl gebouwde Stadhuis – welke fungeert als het visitekaartje van de stad, de Kathedraal van de Verrijzenis van Tomas de Apostel en het Zamoyski Paleis. Maar natuurlijk zijn er nog véél meer bezienswaardigheden te zien in deze prachtige Renaissancestad.

Zamość is op dit moment een grote toeristentrekpleister, en staat bekend om zijn vele culturele evenementen. De Grote Markt is het hart van het centrum, en is omringd met veel cafés – die ook in de kelders van de stad te bezoeken zijn – en restaurants, waardoor het er bruist van gezelligheid. Vooral tijdens warme zomeravonden is de stad een plek voor feest en vertier, en wordt de Grote Markt omgetoverd in een waar theater waar je kunt genieten van voorstellingen of concerten onder het genot van een hapje en een drankje.

Gedetailleerde kunstwerken op gebouwen in Zamość.

Al met al is Polen dus een perfecte plek om op onderzoek uit te gaan en de rijke geschiedenis te ontdekken. Ben jij al klaar om naar Polen af te reizen?

Dit artikel is in samenwerking met Polish Tourism Organisation.

Beeld: Polish Tourism Organisation