Heb jij last van migraineaanvallen? Dan ben je niet de enige. De vervelende spanningshoofdpijn komt namelijk veel vaker voor bij vrouwen (tot wel drie keer zoveel als bij mannen) en kan tot wel 72 uur duren. De hoofdpijn is zo zwaar dat licht, geluid, geuren en activiteiten moeilijk te verdragen zijn. Heb jij weleens (of regelmatig) last van migraine? In dit artikel vind je informatie over migraine, behandelingswijzen en hoe het zit met vergoedingen hiervoor.
Symptomen en klachten
Migraineklachten wisselen per persoon. Bij de een is het een vervelende hoofdpijn die 4 uur of meer aanhoudt, bij de ander is het zo heftig dat ze niet anders kunnen dan in het donker op bed liggen. Veelvoorkomende klachten zijn een stijve nek, gevoeligheid voor licht en geluid, en misselijkheid. Ernstige symptomen die minder vaak voorkomen zijn onder andere gedeeltelijk gezichtsverlies, verlies van kracht en tintelingen (of zelfs verlamming) in een deel van het lichaam.
Een migraineaanval kan getriggerd worden door hormoonwisselingen, waardoor de klachten bij veel vrouwen dan ook rond de menstruatie en menopauze opkomen. Ook een overvloed aan prikkels (stress, drukke omgeving, etc.) kan een migraineaanval veroorzaken.
Lichte en zware medicatie
Alhoewel er geen garantie is dat medicatie helpt bij het voorkomen en behandelen van migraine, zijn er een aantal dingen die vaak geprobeerd worden. Voor lichte klachten wordt over het algemeen een hoge dosis (1.000 gram) paracetamol aangeraden. Maar heb je chronische of zware klachten waarbij dit niet werkt? Als preventief medicijn kunnen dokters dan bètablokkers voorschrijven.
“Doktersbezoeken voor migraine worden altijd vergoed uit het basispakket. Speciale medicatie voor migraine wordt over het algemeen ook gedekt, maar het kan wel dat je hier een deel eigen risico voor moet bijdragen. Zo betaal je je gelukkig niet scheel voor deze vervelende aandoening.” aldus Mirjam Prins, zorgverzekering-expert bij Independer.
Botox voor migraine
Botox is niet alleen een manier om je rimpels weg te werken: je kan dit namelijk ook gebruiken voor migraine. Hierbij wordt de botox ingespoten in een deel van de schouders, nek en het hoofd. Bij migraine speelt overmatige spierspanning een grote rol, en botox kan hier als spierontspanner een hoop bij helpen.
Wil je de botox voor je migraine vergoed krijgen door je zorgverzekering? Laat het dan niet zomaar bij je favoriete schoonheidsspecialiste doen, maar bij een door jouw zorgverzekeraar aangewezen neuroloog.
CGRP-remmers
CGRP-remmers zijn een nieuwe vorm van medicatie die de ernst en duur van migraine-aanvallen kunnen verminderen. Ook het aantal aanvallen kan hierdoor omlaag gaan. Super fijn natuurlijk, maar dat betekent niet dat je deze medicijnen zomaar voorgeschreven krijgt. Het is voornamelijk bedoeld voor mensen met chronische en episodische migraine. Je krijgt het dus ook niet vergoed vanuit je zorgverzekering als je minder dan 8 migraine-dagen per maand hebt.
Heb jij veel last van migraine en wil je deze nieuwe medicatie graag proberen? Dan is het handig om hierover in gesprek te gaan met je dokter om te kijken of dit een goede optie is voor jou.
Een leven zonder migraine
Het omgaan met migraine is erg vervelend en veel vrouwen hebben hier last van. Je bent dus niet alleen! Met behulp van een medicatie die bij jou past, kun je hopelijk de klachten zo verdraagbaar mogelijk maken. Zorg dus goed voor jezelf en informeer bij je dokter wat er voor jou mogelijk is.
Beeld: Unsplash