Kleurrijk en feministisch: de illy Art Collection by Judy Chicago

Met de collectie brengt Judy Chicago een eerbetoon aan vrouwen.

Een nieuwe aanwinst voor in het keukenkastje is zeker de illy Art Collection by Judy Chicago. De veelzijdige Amerikaanse kunstenares en pionier van de Feminist Art Movement heeft zich gebogen over de kopjes en met resultaat: een creatieve en kleurrijke collectie mét een scheutje geschiedenis.

illy Art Collection by Judy Chicago

illycaffé presenteert de nieuwe illy Art Collection in samenwerking met Judy Chicago. Judy staat bekend om haar grote installaties zoals The Dinner Party en Birth Project, waarin zij de veelzijdige rollen van vrouwen in de geschiedenis en de cultuur viert.

Met de illy Art Collection verbeeldt de kunstenares de rollen en prestaties van vrouwen door de geschiedenis heen. Hiervoor maakt ze gebruik van het concept uit haar eerdere werken ‘Reïncarnatietriptiek’.

De vier kopjes illustreren de maatschappelijke beperkingen die in het verleden aan vrouwen werden opgelegd. Leuk om te weten is dat elk kopje een opmerkelijke vrouw uit de geschiedenis vertegenwoordigt: de koningin van Frankrijk, Maria Antoinetta; de romanschrijfster, filosofe en politiek schrijfster Madame de Stael; feministische schrijver George Sand en schrijfster Virginia Woolf.

Illy en Amerikaanse kunstenares komen met héél unieke koffiekopjes
Beeld: illy

Geschiedenis van de vrouw

“Ik was geïnteresseerd in de samenwerking met illy voor dit project omdat het vertalen van mijn werk in toegankelijke producten meer mensen in staat stelt om te leren over de schilderijen waarop de afbeeldingen zijn gebaseerd”, legt Judy Chicago uit. “Ik hoop dat deze kopjes de nieuwsgierigheid en het gesprek van mijn carrière aanwakkeren en dat de mensen die ze kopen meer leren over de geschiedenis van de vrouw.”

Vormen en kleuren

De collectie gaat verder dan schoonheid, vertelt Cristina Scocchia, CEO van illycaffè. “De vormen en kleuren waarmee zij het illy-kopje aankleedt, bevatten een diepere betekenis die verband houdt met de toestand van vrouwen door de geschiedenis heen en hun voortdurende strijd vandaag de dag, waar er altijd behoefte is aan het naar voren brengen van verdienste door iedereen dezelfde kansen te geven om hun waarde te tonen.”

De illy Art Collection zal vanaf juli verkrijgbaar zijn in de illy e-shop www.illy.com.

Bron & Beeld: illy

Laatste nieuws