Nog geen vakantieplannen? Waarom je Litouwen dit jaar wilt bezoeken

Op naar Litouwen!

Prachtige landschappen, sprookjesachtige architectuur en betoverende meren: Litouwen heeft het. En niet te vergeten: heerlijk eten, authentieke straatjes en toffe activiteiten. Wat is er nu niet leuk aan deze Europese bestemming?

Dichterbij dan je denkt

Litouwen klinkt door zijn ligging tegen Rusland, Wit-Rusland en Letland aan als een ver noordoostelijk land, maar dat valt erg mee. In slechts een kleine twee en een half uur vliegen vanaf Schiphol sta je al in de hoofdstad van Litouwen. Vilnius vormt de perfecte uitvalsbasis voor degenen die ook de rest van de Baltische staat willen ontdekken, maar het is er ook heerlijk vertoeven als je niet van plan bent door het land te reizen.

Beeld: Lithuania Travel

Wat te doen in Vilnius

In Vilnius – en ook in de rest van het land – vind je vele culturele invloeden terug. De Baltische cultuur mengt zich namelijk met invloeden uit het oosten, uit het westen en uit Europa. Al resulteert dat niet in een mengelmoesje van alles. Litouwen heeft los hiervan ook een sterke eigen identiteit. En een rijke geschiedenis!

In het oude centrum van Vilnius kijk je je ogen uit. Gekleurde monumentale gebouwen aan de ene kant, indrukwekkende barokke kerken aan de andere. Vilnius is een echte kerkenstad, de een nog mooier en groter dan de ander. Enkele prachtige kerken om te bezoeken zijn de Orthodoxe Kerk van Sint-Constantijn en Sint-Michaël, De Petrus en Pauluskerk en Sint-Therasiakerk.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Ben je niet zo'n barokliefhebber? Geen zorgen, de stad heeft meer te bieden dan kerken in Italiaanse stijl. In de Joodse wijk kun je muurschilderingen bekijken en in de Literaty Gtavé kijk je je ogen uit. De muren van deze straat zijn voorzien van artistieke plaquettes gewijd aan schrijvers die in de stad hebben gewoond of die op een andere manier een band hebben met Litouwen.

Na een indrukwekkende wandeling door de stad kun je bij een van de vele bistro's in de stad terecht voor een hapje en een drankje. Onder andere aan de Vokiečių Gatvé en de Vilniaus Gatvé vind je vele restaurants, barretjes en koffiezaakjes. Grote kans dat je bij laatstgenoemde regelmatig eikelkoffie op het menu ziet staan. Dit is een zeer gewaardeerde nationale drank gemaakt van gemalen eikels. Deze bijzondere koffie bevat geen cafeïne en smaakt nootachtig en zoet.

Op avontuur boven én onder de stad 

Voor de avontuurlijke reiziger is er ook genoeg te doen in Vilnius. Onze absolute aanrader is een heteluchtballonvaart over de stad. Vanaf de mand heb je prachtige uitzicht over de stad en op de typerende rode daken. Vilnius is een van de weinige Europese steden waar men overheen mag varen met een heteluchtballon, dus die kans wil je niet missen.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Naast de stad van een hoogte verkennen, kun je ook ónder Vilnius meer leren over de Litouwse hoofdstad. Zo vind je onder het kathedraalplein de catacomben van de stad. Je kunt hier de crypte bezoeken van invloedrijke Litouwse lieders en met een gids door de duistere gangen dwalen.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Wat te doen in Trakai

Ten westen van Vilnius ligt op 30 minuten rijden het mooie Trakai, een stad omringd door vele meren, waaronder de Galvé. En op het Galvémeer vind je het sprookjesachtige Trakai Kasteel. Deze waterburcht staat bekend om zijn gotische architectuur en zijn special locatie. Het Galvémeer is namelijk een van diepste meren van de staat.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Via een houten brug loop je van het vaste land naar het mini-eiland toe. In en rondom de burcht kun je meer leren over de geschiedenis, maar het eiland is ook regelmatig de host van gezellige beurzen en toffe festivals. En wie de burcht vanaf het water wil verkennen, kan met een paddelboard of kayak rondom Kasteel Trakai en over het meer varen.

Beeld: ©Laimonas Ciūnys

Wat te doen aan de kust

Hoewel de meeste indrukwekkende bezienswaardigheden op nationaal niveau worden beschermd en behouden, pronken er ook een aantal Litouwse plekken op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een van die plekken is Koerse Schoorwal, een supersmal schiereiland dat al sinds de prehistorie bewoond wordt.

Het schiereiland bevindt zich deels in Rusland en deels in Litouwen, en is een serene oase geworden, al was dat vroeger wel anders. De zandduinen slokten er vroeger hele dorpen uit, maar inmiddels is dat probleem onder controle. Je kunt er heerlijk over de duinen wandelen en lekker uitwaaien.

Beeld: ©Domantas Kancleris

Wat te doen in Kernavé

Ook op de UNESCO werelderfgoedlijst: Kernavé. Dit kleine dorp bevindt zich ten zuidoosten van Litouwen en heeft een rijke geschiedenis. Kernavé was een belangrijke middeleeuwse feodale stad en is nu een veel bezochte toeristische plek. Overblijfselen van heuvelforten, heidense begraafplaatsen en andere monumenten uit de late paleolithische periode tot de Middeleeuwen maken Kernavé het bezoeken waard.

©Laimonas Ciūnys

Het moge duidelijk zijn, Litouwen is het bezoeken waard! Wil je meer info? Bezoek dan snel www.lithuania.travel of bereid jouw stedentrip of culturele vakantie hier voor en doe extra inspiratie op.

Openingsbeeld: ©Laimonas Ciūnys