5 Onverwachte dingen die je slaap beïnvloeden

Of je nou heerlijk slaapt of moeite hebt met een goede nachtrust, iedereen wil het maximale uit de nacht halen om de volgende dag fris en fruitig op te staan. In plaats van simpelweg hopen op een goede nacht, kun je zelf ook invloed hebben op je slaap. Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van je slaap beïnvloeden.

1. De temperatuur

Je lichaamstemperatuur is één van de belangrijkste factoren voor een goede nachtrust. Hoe gezond je ook bent, als je lichaamstemperatuur te hoog of te laag is, zul je minder goed slapen. Heb je het 's nachts te warm, dan wordt je REM slaap (diepe slaap) verstoord. Je zult minder uitgerust wakker worden. Het te koud hebben heeft een minder grote impact, maar zorgt er wel voor dat je minder goed en diep slaapt, omdat je minder comfortabel bent.

2. Het licht

Na de temperatuur, komt de hoeveelheid licht in je slaapkamer aan de beurt. Licht kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om in slaap te vallen, denk aan blauw licht van je telefoon. Als je eenmaal in slaap bent gevallen, kan ieder licht dat bij je in de buurt komt je interne klok verstoren. Hierdoor slaap je minder dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Met alle gevolgen van dien.

3. Beddengoed

Goed beddengoed wordt vaak onderschat. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je per seizoen je beddengoed aanpast. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ander laken of dekbedovertrek gebruiken of meer dekens toevoegen. In de zomer gebruik je bij voorkeur een zomerdeken met lage TOG-waarde (een richtlijn die aangeeft hoe goed kleding of beddengoed warmte vasthoudt) en in de winter een dikkere deken met hogere TOG-waarde.

4. Je matras (en kussens)

Net zoals bij beddengoed, wordt de kwaliteit van een matras bijna altijd onderschat. Een goed matras is duur en daar besparen mensen dus vaak op. Niet doen! Als een matras te hard, te zacht, te dik of te dun is, zul je slechter slapen. Je matras bevordert namelijk het comfort, de juiste houding van de wervelkolom en daarmee goede slaap. De positie waarin je slaapt bepaalt wat voor matras je nodig hebt, dus doe hier goed onderzoek naar of laat je adviseren.

Hetzelfde geldt trouwens voor je kussens. Wanneer heb je deze voor het laatst vervangen? Hebben ze nog steeds dezelfde vorm als toen je ze kocht? Zo niet, dan is het tijd voor nieuwe.

5. Allergieën

Meer mensen hebben last van een gevoelige huid of allergieën dat je verwacht. Vaak komen mensen daar pas achter als ze een hypoallergeen dekbed of kussen proberen, omdat hun slaapkwaliteit er opeens flink op vooruit gaat. Het is dus altijd goed om dit eens te proberen.

Dit artikel is een samenwerking.

Bron: Cuddle Down | Beeld: Andrea Piacquadio via Pexels