De grootste interieur-fouten die je kunt maken

Een mooi interieur creëren is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Kom jij er niet helemaal uit? Klopt er iets niet, maar weet je niet wat? Misschien ben je wel slachtoffer geworden van één van deze interieurfouten.

1. Al je meubels tegen muren aanzetten

Alle meubels tegen de muren aanzetten kun je beter niet doen. Er moeten altijd een aantal stukken zijn die in de kamer ‘zweven’ om een creatieve en interessante ruimte te creëren.

2. Slecht licht

Slecht licht is funest voor de ruimte! Mensen besteden er vaak niet veel aandacht aan, terwijl het een grote rol speelt in hoe je een kamer ervaart. Voorbeeldje: de kleur verf op je muur kan heel anders ogen bij natuurlijk licht of verschillende soorten lampen. Voelt je huis donker, verander de lampen dan om meer licht te creëren.

3. De kleur van je muren baseren op de kleurkaart

De kleur op de kleurkaart is bijna altijd (iets) anders dan op jouw muur. Hoe het er op de muur uitziet is namelijk afhankelijk van zoveel verschillende dingen: de ruimte, het licht, de meubels in de kamer en ga zo maar door. Test daarom altijd eerst de verf op de muur. Tip: bij verfwinkel verf-plaza.nl kun je kleurentesters bestellen.

4. De ruimte niet opmeten

Je denkt misschien dat je de grootte van een ruimte wel met het blote oog kan inschatten, maar dat valt vaak toch tegen. Meten, meten, meten, dus! Voor je het weet staat er een bank die eigenlijk veel te groot is voor de ruimte of een tafel die juist te klein is. Terwijl het zo makkelijk voorkomen kan worden.

5. Te grote of kleine meubels

Deze sluit mooi aan op de vorige: zorg dat je meubels het goede formaat zijn. Dit kan een ruimte namelijk maken of breken. Als je een kleine woonkamer hebt, sta er dan niet op om een enorme bank neer te zetten, hoe graag je hem ook wil. En als je wel een lekkere grote bank hebt, zorg er dan voor dat het vloerkleed daar qua formaat bij past en niet veel te klein is.

6. Looks over comfort kiezen

Een meubelstuk zoals een stoel, bank of bed kan nog zo prachtig zijn, hij moet ook comfortabel zijn. Ga voor dit soort items daarom altijd naar een showroom om te proefzitten of -liggen. Het zou zonde zijn als je veel geld uitgeeft aan iets waar je uiteindelijk niet echt van kunt genieten. Try before you buy!

7. Kunst verkeerd ophangen

Kunst wordt vaak te hoog opgehangen, terwijl het eigenlijk op ooghoogte opgehangen zou moeten worden. Probeer ook meerdere schilderijen op een muur te hangen in plaats van maar één, dat oogt interessanter en een stuk minder statisch.

8. Geen risico’s nemen

Mensen zijn vaak bang om iets nieuws te proberen, waardoor veel huizen er hetzelfde uitzien. Struin het internet en social media af voor inspiratie, verzamel linkjes van items die je mooi vindt en test verschillende kleuren op de muren. En als je iets mooi vindt, ook als het misschien wat gewaagd is of niet trendy, gewoon doen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Verfplaza.

Beeld: Vincent Rivaud via Pexels

Laatste nieuws