Deze 5 films moet iedere design en architectuur liefhebber zien

Kun jij intens genieten van design en architectuur?

Kun jij intens genieten van design en architectuur? Dan zijn er een aantal films die qua esthetiek of design niet in je kijklijst mogen ontbreken. Wij delen vijf tips.

1. Far from heaven (2002) 

Julianne Moore speelt de hoofdrol in dit drama van Todd Haynes, over een 50s huisvrouw die is getrouwd met een homoseksuele man in de kast (Dennis Quaid). Productie- en kostuumdesign reiken tot bijna fetisjistische hoogte en de film balanceert op het randje van camp. In combinatie met de mid-century Amerikaanse architectuur komt het drama des te harder aan.

2. A single man (2009) 

Wederom Julianne Moore, nu samen met Colin Firth in het regiedebuut van Tom Ford. Meesterlijke rollen waarin Firth een suïcidale universiteitsprofessor speelt die rouwt om zijn onlangs overleden partner. Het jaloersmakende en strak ingerichte huis van Firth is de perfecte aankleding van dit krachtige drama.

3. The Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson staat bekend om zijn kijkdoos-achtige oog voor detail en design. In The Grand Budapest Hotel perfectioneert hij dit met een nauwkeurig gecreëerd Europees grand hôtel. Elk frame klopt en geen enkele kleur wordt aan het toeval overgelaten. Met een onweerstaanbare Tilda Swinton, Ralph Fiennes en Adrien Brody.

4. Abstract: the art of design (2017) 

Een boeiende docu-serie van twee seizoenen die een inkijkje geeft in het brein van innovatieve designers en bekijkt hoe design ons leven beïnvloedt. Een blik in de kunst en wetenschap van design. Van kostuum en grafisch design tot het ontwerp van podia en typografie.

5. Parasite (2019) 

De Zuid-Koreaanse Oscarwinnende film van Bong Joon-ho speelt zich af in en om een luxe minimalistische villa. Een verhaal over hebzucht en klassendiscriminatie tussen de families Park en Kim, met een prachtige achtergrond in de vorm van het huis. Het architecturale meesterwerk is overigens geheel gebouwd als set voor de film. Enkel een aantal exterieurs bestonden al.