Karsu: ‘Een muziekstuk en een culinair recept zitten niet heel anders in elkaar’

"Koken heeft mij door deze tijd heen geholpen"

Of je artiest en foodie Karsu Dönmez nu vraagt om een muziekstuk of een culinair gerecht te maken, voor haar is er geen verschil. Creëren doet ze met volle overgave, en die passie proef je. “Een muziekstuk en een culinair recept zitten niet heel anders in elkaar. Bij beide wil je van een paar ingrediënten iets maken wat je met veel liefde en passie kunt presenteren. Het liefst aan mensen die in een zaal of aan tafel zitten en ervan genieten.”

Rustmoment

Waar zangeres en pianiste Karsu voor corona nog de wereld overvloog om mensen te verblijden met haar muziek, trad ze tijdens de pandemie vooral op in de keuken. Geluk bij een ongeluk, want ook dit talent bleef niet onopgemerkt. “Koken heeft mij zeker door deze tijd heen geholpen, maar het was altijd al een rustmoment in mijn dag. Een moment waarop ik even niet aan alle drukte van mijn werk hoef te denken.” Toen het einde van de pandemie in zicht was, begon haar professionele carrière als foodie pas echt te lopen. Inmiddels heeft ze een eigen kookprogramma, column én kookboek.

Passie voor koken

Het is niet geheel verrassend dat Karsu een passie heeft voor koken. Haar oma benadrukte altijd dat eten er was om te delen; haar vader had jarenlang een Turks restaurant in Amsterdam, en haar moeder bereidde de traditionele Turkse gerechten. “Het was vanzelfsprekend dat mijn zusje en ik meehielpen in de keuken.” De interesse voor koken is er met de paplepel ingegoten. “Het is echt niet zo dat ik altijd Turks kook. Soms is het gewoon heel fijn als het eten in een handomdraai op tafel staat, en het vooral heel lekker smaakt.”

De keuken van Turkije

Als liefhebber van de wereldkeuken zweert Karsu bij de seizoensgebonden gerechten uit het Midden-Oosten. “Van huis uit koken we altijd heel vers. Smaakversterkers of saus uit pak kwamen nooit voorbij”, vertelt ze. Voor Karsu draait koken om plezier hebben met vrienden en familie, maar ook om gezonde ingrediënten samen-brengen.

Voor de beste kruiden, baklava, kebab en pistachenootjes moet je volgens Karsu naar Gaziantep gaan. “Als Turkije een huis zou zijn, is Gaziantep ongetwijfeld de keuken.” Karsu’s recepten zijn simpel, makkelijk en vooral heel voedzaam. “In Turkije gebruiken we geen tientallen soorten kruiden voor een gerecht. Een recept begint bijna altijd met verse olijfolie, ui, knoflook en tomaat. Dan ben je vaak al de helft op weg.”

Zoetigheid

Dat Karsu op een verantwoorde manier naar voeding kijkt, neemt niet weg dat ze zo nu en dan geniet van koekjes, taart of versgebakken brood van de bakker. “Koolhydraten heb ik al een jaar amper in huis. Ik eet voornamelijk veel vlees, vis of vegetarische gerechten met gezonde bijgerechten, zoals gegrilde broccoli, asperges met knoflook en sojasaus of snijboontjes met tomatensaus en Turkse kaas. Maar, ik eet zeker ook geregeld iets zoets of pik als ik in tijdnood ben (vooral ’s ochtends) snel een paar sneetjes brood van het aanrecht mee.”

In haar kookboek Karsu’s Kitchendeelt Karsu meer dan 75 Turkse recepten. In de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt delen wij er al een paar, dus haal hem snel in huis.

Tekst: Lotte van Zijl | Beeld: Romko Kraaijeveld, Elvan Šnl

Laatste nieuws