Salma Hayek: ‘Ik denk niet aan mijn leeftijd, ik kijk niet eens in de spiegel’

De actrice over haar carrière, gezin en ouder worden.

De actrice heeft een cv waar je u tegen zegt, een ster op de Hollywood Walk of Fame en is nog altijd gewild voor grote rollen. Marie Claire UK sprak Salma Hayek (56) over haar carrière, gezin en ouder worden.

Verandering

Op het moment is Salma te zien als Maxandra Mendoza in de film Magic Mike’s Last Dance. Voor sommigen een opvallende keuze, want wat moet de actrice nou in een film met strippers? Ze maakt één ding duidelijk: ze wordt niet graag in een hokje geplaatst. “Ik hoef geen actrice te zijn die alleen elitaire films maakt”, legt ze uit. “Ik hou van verandering en heb daar het perfecte beroep voor gekozen.”

Vrouwelijk standpunt

De actrice ontkent niet dat ze even twijfelde over de film. “Toen ik het script las, had ik vooroordelen. Maar het verbaasde me positief dat het standpunt van de vrouw prominent aanwezig is”, vertelt ze. “Het trok me aan dat Maxandra zich ondermijnd voelt. Ze komt op een punt in haar leven dat ze zich afvraagt wie ze is en wat ze toevoegt. Ik denk dat veel vrouwen, vooral van mijn generatie, het gevoel hebben dat ze niet genoeg kansen hebben gekregen en dat mensen hun niet altijd serieus namen.” Ze voegt toe: “In plaats van dat ik voor de mannen moest dansen, moesten zij voor mij dansen. Dat voelde empowering.”

Moeder

Opvallend is dat Salma meer dan ooit wordt gevraagd voor rollen, maar een stuk minder kan aannemen dan vroeger. De reden: haar kinderen. “Mijn eerst vraag aan mezelf is: kan ik deze rol spelen en niet langer dan twee weken weg zijn van mijn familie? Zo doe ik het al 16 jaar”, legt ze uit. “Het beperkt mijn keuzes en ik heb projecten moeten afzeggen omdat ik anders te lang van huis zou zijn.”

Ze verwachtte dat moeder worden betekende dat ze zou moeten stoppen met werken, maar de aanbiedingen stroomden binnen. “Toen ik de tijd had, kreeg ik al deze aanbiedingen niet. En toen ik van plan was mijn carrière op te geven, werd ik overspoeld”, vertelt ze. “Maar het is een makkelijke keuze, want als je besluit kinderen te krijgen, is het een verbintenis voor het leven. Ze hebben je nodig.”

Dagje ouder

Een andere reden dat ze verwachtte minder rollen te krijgen, is haar leeftijd. Al zit Salma daar zelf totaal niet mee. “Het gaat over in het heden zijn en leven”, zegt ze. “Dat vergeet je bepaalde dingen. Ik denk niet aan mijn leeftijd als ik wakker word. Ik kijk niet eens in de spiegel. Als ik dat een keer wel doe, dan schrik ik wel even” lacht ze. Er zijn dagen dat ze aan haar leeftijd herinnerd wordt. “Dan denk ik: waarom ben ik altijd moe? En dan realiseer ik me dat ik ook een dagje ouder ben. En dan weet ik dat ik weer contact moet maken met het leven. Ik ben nu vooral heel dankbaar.”

Bron: Marie Claire UK | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

restaurants

6 Trucjes van restaurants waardoor je meer uitgeeft

Buiten de deur eten is iets wat velen zien als een luxe gelegenheid, en het kan ook nog eens best prijzig zijn. Want met een flesje wijn (of twee,) een voor-, hoofd- en nagerecht én nog wat fooi toe, loopt zo'n avondje dineren al snel flink in de kosten. Maar wist je dat restaurants ook nog eens gebruik maken van kleine trucjes, waardoor jij onbewust nóg meer geld uitgeeft? Je lees ze hieronder.