Babylon-actrice Jean Smart: ‘Neem nooit ook maar iets voor lief’

"Ga gewoon niet weg, uiteindelijk zullen ze je weer vinden."

Jean Smart is al meer dan veertig jaar een vaste waarde op film en tv. Maar na het succes van de HBO Max-serie Hacks is haar ster écht rijzende. Ze is nu te zien in de bioscoop, in het Hollywood epos Babylon over de jaren twintig. “Het wordt niet voor niets de roaring twenties genoemd.”

Krachtige rol

Naast de bekende gezichten van Brad Pitt en Margot Robbie speelt ook de 71-jarige Jean Smart een glansrol in de film Babylon: ze werd gecast als roddelcolumnist Elinor St. John. Een bescheiden doch krachtige rol. “Het is duidelijk dat mensen bang voor haar zijn. Ze wordt uitgenodigd op alle feesten, dus ze is altijd in de buurt en pikt sappige weetjes op voor haar column. Ze houdt van het vormen en manipuleren van carrières van mensen”, aldus de actrice.

Weelderige kostuums

Een mooie bijkomstigheid voor de actrice waren de weelderige kostuums die ze mocht dragen. Een garderobe die doet denken aan een vervlogen tijdperk, maar ook tijdloos is. Verantwoordelijk hiervoor is prijswinnende kostuumontwerper Mary Zophres. Een feest voor Jean. “Mary liet al mijn kostuums met de hand maken, en ze liet een hoedenmaakster los op mijn hoeden. Dat was echt geweldig, Elinor heeft voor elke scène in de film een andere hoed! Ik wou dat mijn moeder hier was om dit te zien. Ze zou flippen.”

Veel geluk

Voor Jean was de rol van Elinor er een zoals ze nog nooit eerder had gespeeld. “Ik kom uit het theater, dus ik ben eraan gewend om allerlei verschillende personages uit diverse periodes en genres te spelen. Dat hoopte ik altijd uit een carrière te halen, en ik heb ongelooflijk veel geluk gehad. De projecten die ik onlangs heb gedaan, waren enkele van mijn favoriete rollen aller tijden. Ik heb het gevoel dat het hier allemaal toe heeft geleid.”

Vertrouwen

De actrice is de nuchterheid zelve. Dat is het gevolg van de stabiele carrière die ze heeft sinds eind jaren zeventig. De plotse grote aandacht vindt ze mooi, maar ook wat ‘verbijsterend’. “Het advies dat ik andere acteurs zou geven, is: ga gewoon niet weg. Uiteindelijk zullen ze je weer vinden, haha. Zelfs in tijden dat ik niet veel werk kreeg – wat gelukkig niet lang duurde – had ik altijd het vertrouwen dat het goed zou komen. Maar, ik neem nooit ook maar iets voor lief.”

Het hele interview lees je in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

restaurants

6 Trucjes van restaurants waardoor je meer uitgeeft

Buiten de deur eten is iets wat velen zien als een luxe gelegenheid, en het kan ook nog eens best prijzig zijn. Want met een flesje wijn (of twee,) een voor-, hoofd- en nagerecht én nog wat fooi toe, loopt zo'n avondje dineren al snel flink in de kosten. Maar wist je dat restaurants ook nog eens gebruik maken van kleine trucjes, waardoor jij onbewust nóg meer geld uitgeeft? Je lees ze hieronder.