Voorbereid op vakantie met wegenvignetten voor Oostenrijk

Heb jij ook zo een zin om naar Oostenrijk af te reizen voor een heerlijke vakantie in de sneeuw? De bergen lonken voor een wandeling door de verse krakende sneeuw, voor roetsjen van de berg en lange avonden genieten bij het knappende houtvuur. Voordat je op vakantie gaat met de auto laat je deze natuurlijk bij de garage nog even winterklaar maken. Vergeet overigens niet om een vignet Oostenrijk voor je wintersport aan te vragen. Met dit vignet kun je namelijk gebruik maken van de tolwegen in dit geliefde wintersportland.

Tolwegvignet voor Oostenrijk

Het vignet voor Oostenrijk geeft je het recht om gebruik te mogen maken van de tol- en snelwegen van Oostenrijk. Zelfs wanneer je door Oostenrijk reist naar bijvoorbeeld Italië is dit vignet verplicht als je gebruik wil maken van de snelwegen. En eerlijk gezegd is het bijna niet mogelijk om deze links te laten liggen als je naar de bergen afreist of voor een weekend naar romantisch Wenen gaat.

Twee soorten vignetten

Er zijn twee soorten vignetten die geldig zijn op de wegen aangeduid met een A (Autobahnen) en S (Schnellstrassen). Zo is er het gewone tolvignet wat je op je ruit kan plakken (de juiste plaatsing is achter de achteruitkijkspiegel of linksboven op de ruit, gezien vanachter het stuur). Dit vignet kun je digitaal aanvragen en krijg je dan thuisgestuurd, maar is ook te koop bij de grensovergang van Oostenrijk of bij de ANWB.

Daarnaast is er een digitaal tolvignet te koop. Bij dit vignet hoef je niets op de ruit te plakken; je kenteken wordt namelijk gekoppeld aan het vignet. Onderweg wordt je kenteken dan gescand bij de tolpoorten, zodat je gewoon door kan rijden. Beide vignetten zijn even duur. Er kan bij het digitale vignet soms een wachttijd gelden als je deze bij Asfinag, de Oostenrijkse instantie die deze vignetten uitgeeft en verantwoordelijk is voor de tolwegen, koopt. Check dit altijd voor aanschaf en wees dus ruim op tijd met de aanvraag van je vignet. In enkele gevallen kun je online je vignet voor Oostenrijk aanschaffen, welke meteen geldig is. Hier betaal je dan vaak een meerprijs voor.

Bewaar het aankoopbewijs

Of je nu een gewoon of een digitaal vignet voor Oostenrijk koopt, bewaar altijd het aankoopbewijs. Bij ruitschade kun je dan laten zien dat je een vignet had en bij aanhouding kun je ook tonen dat je vignet geldig is. Bewaar het aankoopbewijs bij je autopapieren, zodat je het altijd bij de hand hebt.

Verschillende geldigheidsduur

Ga je slechts één keer per jaar naar de bergen van Oostenrijk, dan is het aan te raden om een vignet met een kortere geldigheidsduur te nemen. Er zijn namelijk vignetten met een geldigheid van 10 opeenvolgende dagen, 2 maanden of een kalenderjaar, respectievelijk het Tiendaagse vignet, Tweemaands vignet en Jaarvignet genoemd. Het Jaarvignet is eigenlijk 14 maanden gelden; het telt een heel kalenderjaar plus de maand december daarvoor en de maand januari erna. Zou je dus voor 2023 een Jaarvignet aanschaffen, dan krijg je december 2022 en januari 2024 erbij. Ga je langer dan 10 dagen op wintersport, dan raden we aan om een tweemaands vignet te nemen.

Bijzondere voertuigen

Voertuigen zwaarder dan 3500 kilogram moeten een speciale GO-Box hebben. Je betaalt dan per gereden kilometer op een tolweg in Oostenrijk. Dit regel je het beste bij Asfinag zelf. Auto’s met caravans of aanhangers hebben geen extra GO-box nodig, het gewone of digitale tolvignet volstaat dan gewoon.

Tol bijbetalen

Overigens is het niet gezegd dat je helemaal geen tol meer hoeft te betalen als je het vignet op de auto voert. Enkele trajecten op zowel A- als S-wegen vragen om extra tol. Dit zijn veelal tunnels die extra onderhoud vragen, waaronder de Bosrucktunnel, Karawankentunnel en de Brennerpas. Daarnaast zijn er ook bergpassen waarvoor deze extra tolheffing geldt, waaronder de Dachsteinstraße, Timmelsjoch Hochalpenstraße en Alpenstraße Dobratsch. Hou er dus rekening mee dat je wellicht onderweg nog extra zal betalen om gebruik te mogen maken van deze wegen.

Regel het vooraf

Ga lekker onbezorgd op wintersport en regel de aanschaf van het tolvignet tijdig voordat je op reis gaat. Uiteraard kun je het gewone vignet bij postkantoren, de tolstations, tankstations en de grensovergang van Oostenrijk kopen. Echter kan het daar heel druk zijn of is het middenin de nacht waardoor de locaties gesloten zijn. Koop daarom je vignet op tijd. Bij de ANWB kun je een papieren sticker voor op de autoruit aanschaffen. Wil je dit niet, regel het dan online.

Photo by Rinke Dohmen on Unsplash

Laatste nieuws