4 leuke items om in te beleggen

We helpen je vooruit.

Denk jij weleens na over je financiële toekomst? Vanwege inflatie is het helaas niet vanzelfsprekend dat jouw zuurverdiende spaargeld over een aantal jaar nog steeds zoveel waard zal zijn. Om toch meer zekerheid te hebben dat je later ook nog voldoende geld hebt om te genieten van je oude dag, is het beter om (een deel van) je geld te beleggen.

Voor sommige mensen klinkt beleggen nog een beetje eng, maar als je goed research doet en in zee gaat met de beste broker die je kunt vinden, dan komt het vrijwel altijd goed. Daarna rest de vraag: waar kun je in beleggen? Hieronder delen we 4 leuke items die het beleggen waard zijn!

1. Crypto’s

Beleggen in crypto is relatief nieuw, maar kan zeker veel opleveren als je het slim aanpakt en een beetje geluk hebt. BitCoin is de bekendste cryptomunt, maar er zijn ook nog andere munten waar je in kunt beleggen. Bij alle cryptomunten hebben we gezien dat de waarde flink kan fluctueren, dus het is belangrijk dat je je goed inleest in blockchain, de technologie achter crypto. Inmiddels zijn er brokers die gespecialiseerd zijn in crypto, dus is het aan te raden om via een broker in crypto te beleggen als je het nog ietwat spannend vindt. Tip: je kunt op internet makkelijk gespecialiseerde crypto brokers vergelijken met elkaar en op deze manier erachter komen welke broker het beste bij je past.

2. IPO’s

Wil je liever in bedrijven beleggen, dan kun je kijken naar IPO’s. Als een bedrijf naar de beurs gaat, dan wordt dit een IPO (initial public offering) genoemd. IPO’s zijn niet via alle brokers toegankelijk voor particuliere beleggers, dus als je hier geïnteresseerd in bent, moet je op zoek gaan naar een broker die specifiek IPO’s aanbiedt. Het leuke aan beleggen in IPO is om te zien hoe de koersen het doen in hun eerste dagen of maanden op de markt. Men verwacht namelijk dat het bedrijf een harde groei zal doormaken in het begin en als je er dus vroeg bij bent, dan kun je meeprofiteren met deze groei. 

3. Duurzame energie

De verwachtingen voor de toekomst zijn dat duurzame energie steeds belangrijker en waardevoller wordt om klimaatverandering aan te pakken. Vind jij het milieu daarom erg belangrijk, dan kun je ook investeren in duurzame energie. Dit doe je dan niet alleen voor jezelf, maar eigenlijk voor iedereen op de wereld. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in een bedrijf die zich uitsluitend op één energiebron concentreert zoals windenergie, maar ook groene bedrijven die een uitgebreid portfolio hebben en zich op meerdere manieren met groene energie bezighouden. 

4. Goud

Goud blijkt al eeuwenlang waardevast te zijn, dus is het slim om je beleggingsportfolio uit te breiden met aandelen in dit edelmetaal. Aangezien goud een fysiek product is, kun je bijvoorbeeld gouden munten, juwelen of goudbaren kopen. Het nadeel van fysiek goud kopen is alleen dat je natuurlijk een goed beveiligde plek moet hebben om alles te bewaren. Dit kan dan bijvoorbeeld een kluis bij de bank zijn, maar hier moet je wel weer geld voor betalen. Een veiligere en makkelijkere methode om in goud te beleggen is door bijvoorbeeld via indexfondsen te beleggen in fysiek goud. Ook kun je via zogeheten hefboomproducten of opties een bepaalde hoeveelheid goud kopen voor een vastgestelde looptijd. Is deze looptijd afgelopen, dan wordt het goud verkocht en krijg jij je geld plus het rendement terug. 

‘Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner’

Beeld: Pexels

Laatste nieuws