5 Tips voor ontspanning

“Ga toch eens lekker ontspannen” je zult het misschien wel eens horen. Maar hoe doe je dat dan ontspannen? Voor de meeste mensen geldt dat je dit niet altijd zomaar op commando kunt doen. Of het is maar voor even en voordat je het weet ben je weer gehaast bezig. Hieronder vijf tips om tot diepgaande ontspanning te komen.

Mediteren

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar meditatie waaruit blijkt dat meditatie veel positieve effecten heeft. Waaronder kan het helpen om te leren ontspannen. Daarom is het aan te bevelen om te leren mediteren. Je kunt eerst bijvoorbeeld beginnen met geleide meditaties en dit later voor verdieping uitbreiden naar meditatie in stilte. Het voordeel van geleide meditaties is vooral dan ook dat je meestal nog geen meditatie ervaring hoeft te hebben. Krijg je de smaak te pakken dan kun je altijd nog een cursus doen om ook voor jezelf, in stilte te kunnen mediteren. Vaak is dat wel helpend om tot verdere verdieping te komen omdat je bij geleide meditaties je wordt gestuurd. Bij een geleide meditatie verloopt het proces aan de hand van de begeleider, in plaats van je eigen innerlijke proces. Op Youtube zijn er diverse geleide meditaties te vinden. Ook zijn er diverse cursussen te volgen om zelf stilte meditatie te kunnen leren, zowel online als op een locatie bij een echte meditatieleraar. Een meditatieleraar kan je helpen bij jouw eigen persoonlijke proces, afhankelijk van wat je per moment en periode nodig hebt.

Reiki

Nog niet iedereen is bekend met reiki terwijl dit een hele mooie manier is om stress te verminderen, lichamelijk te ontspannen en meer innerlijke rust te vinden. Ee Reiki behandelaar helpt jou met jouw energiedoorstroming. Voor sommigen klinkt dat misschien nog een beetje vaag en zweverig, maar hier is niets zweverigs aan. Reiki helpt verder ook om emoties los te laten, beter leren voelen, ontgiften en het verminderen van depressieve gevoelens. Dus voordat je denkt, reiki is niets voor mij is het misschien wel de moeite waard om je hier verder in te verdiepen of het gewoon eens te proberen. Lees meer over Reiki.

Sauna

Een sauna is niet alleen genieten, het helpt ook om te ontspannen van lichaam en geest. Daarbij zorgt het ook nog eens voor het activeren en versterken van je immuunsysteem, versnelt herstel van spierletsel, het helpt bij de aanmaak van serotonine (gelukstofje), het verminderen van verkoudheid en het heeft een reinigend effect. Je hebt overigens verschillende soorten sauna’s met verschillende effecten. Denk aan de klassieke Finse sauna’s waar je waarschijnlijk als eerste aan denkt bij een sauna. Maar je hebt daarnaast ook bijvoorbeeld infrarood sauna’s en het Turks stoombad. Bij de grotere sauna centra is dit meestal allemaal wel aanwezig. Er zijn in Nederland tal van sauna centra waar je terecht kunt voor een heerlijk dagje ontspannen, eventueel kun je daar ook nog eens een lekkere massage krijgen wat ook weer veel positieve effecten heeft.

Massage

Laat je zelf lekker verwennen door een massage. Er worden vele positieve effecten toegeschreven aan massage zoals ontspanning, meer soepele spieren, een betere doorbloeding, aanmaak van serotonine en endorfine (wat de gelukstofjes van de mens zijn), vermindering van stress, afvoeren van afvalstoffen en beter slapen. Maar bovenal zorgt het dus voor meer ontspanning. Je hebt allerlei soorten massage vormen en het is het onderzoeken waard voor jou het meest prettig en helpend is. Denk aan Zweedse massage, Ayurvedische massage, Bindweefsel massage, Klankmassage, Hotstone massage, Tantra massage, Thaise massage, Triggerpoint massage, en nog veel meer. Het is voor de meeste mensen natuurlijk vrijwel onbetaalbaar om dagelijks of een paar keer per week je te laten masseren. Dan kun je ook massage op jezelf toepassen. Gewoon simpel met massageolie en je hebt tegenwoordig ook allerlei hulpmiddelen zoals een massagegun.

Wandelen in de natuur

Ok, wandelen is goed voor je. En in de natuur zijn ook. Dus wandelen in de natuur is een perfecte combinatie! Misschien zelfs wel ‘meditatief wandelen in de natuur’. Mindful wandelen is dan ook een begrip geworden (Google er maar eens op). Net als Shinrin-yoku, of ook wel bekend als bosbaden. Naast ontspanning heeft ook wandelen veel positieve effecten waaronder het opbouwen van kraakbeen, verlagen bloeddruk, verbeteren conditie, versterkt de spieren, helpt overgewicht voorkomen en het is ook nog eens goed voor de mentale gezondheid. Verder blijkt uit onderzoek dat de frisse buitenlucht in de natuur niet alleen goed voor ons is, maar dat het ook een positief effect heeft op hoe de hersenen informatie verwerken. Dus hup, trek je wandelschoenen aan en ga er op uit. Het liefst dus in de natuur!

Foto door Andrea Piacquadio