Dit moet je weten over kunstgras

Wel de lusten, niet de lasten.

In je tuin moet je vooral kunnen genieten. Maar het hebben van een tuin, betekent onderhoud. En met vuil onder de perfect gelakte nagels zitten? Dat wil je niet. In dit geval kan kunstgras een uitkomst bieden – weinig onderhoud en altijd groen gras. Veel voordelen dus. In dit artikel lees je meer over kunstgras.

Kunstgras vroeger

Vroeger was kunstgras niet zo mooi. De sprieten leken niet echt en het kunstgras voelde stug aan. Tegenwoordig is dat wel anders. Kunstgras is vaak niet meer van echt te onderscheiden. Ook de productiemethoden zijn veranderd. Hierdoor is kunstgras leggen in je tuin weer een realistische overweging geworden.

Biodiversiteit

Natuurlijk gras wint het natuurlijk van kunstgras als het gaat om de biodiversiteit. Kies je voor kunstgras dan is het belangrijk om te kiezen voor voldoende beplanting rondom het gazon. Zorg ervoor dat tenminste één derde van het totaal oppervlak beplant is dan compenseer je dit.

Voordelen van kunstgras

Qua uiterlijk is kunstgras niet van echt gras te onderscheiden en het heeft niet veel onderhoud nodig. Af en toe schoonmaken is wel nodig, maar je hoeft geen gras te maaien of de kantjes te knippen. Daarnaast is kunstgras erg handig met jonge kinderen. Het is altijd beloopbaar en het droogt snel op.

Nadelen van kunstgras

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan kunstgras. Het ruikt niet hetzelfde als natuurlijk gras en het is niet bevorderend voor de biodiversiteit en belast het milieu meer dan echt gras. Daarnaast is het aanleggen van kunstgras duurder dan het aanleggen van een echt gazon.

Kun je kunstgras zelf leggen?

Je kunt kunstgras zelf aanleggen, maar het mooiste resultaat krijg je als je het door een specialist laat doen. Kies je ervoor om het zelf te laten leggen, houd er dan rekening mee dat het leggen van kunstgras een tijdrovend klusje kan zijn dat zo de hele dag in beslag kan nemen. Kunstgras leggen bestaat uit de volgende stappen

Bodem

De bodem moet egaal zijn. Het beste kun je de bodem zo’n 5 centimeter diep uitgraven en egaliseren met een hark. Als de ondergrond egaal is kun je een zandbed aanleggen. Het beste kun je een laag van 3 tot 5 cm aanleggen. Je kunt hiervoor bestratingszand gebruiken. Is de bodem egaal dan kun je de onderdoek aanbrengen.

Onderdoek

Leg het onderdoek op het zandbed en zet deze op de hoeken vast met een kunstgrashaak. Hierdoor komen er geen wortels of onkruid door en komen er geen deuken in het kunstgras. Hierna kun je het kunstgras uitrollen.

Kunstgras uitrollen

Let erop dat de vleug, de richting waarin de sprieten staan, de goede kant op ligt als e meerdere stukken aan elkaar moet lijmen of naast elkaar moet leggen. Het is belangrijk dat de vleug van alle rollen in dezelfde richting ligt.

Inzanden

Het bezanden van het kunstgras is niet noodzakelijk. Het is echter wel aan te raden. Het garen wordt op deze manier ondersteund waardoor de sprieten beter rechtop blijven staan. De grasmat komt stabieler te liggen, omdat deze verzwaard wordt.

Kunstgras op je balkon

Op je balkon is kunstgras een goed idee als je geen zin meer hebt om tegen het saaie beton aan te kijken en meer groen wilt hebben. Met kunstgras op balkon geef je je balkon een leuke uitstraling en loop je lekker met je voeten door het gras. Het aanleggen van kunstgras op een balkon is eenvoudig. Wel moet er rekening worden gehouden met de waterafvoer. Bij het plaatsen kan het kunstgras meestal direct aan de ondergrond worden vastgelijmd.

Kunstgras op een dakterras

Ook op een dakterras kun je een heerlijk buitengevoel creëren met kunstgras. Het leggen van kunstgras op een dakterras vereist een andere aanpak dan het leggen van kunstgras in een tuin.

De ondergrond is natuurlijk anders. Net als bij kunstgras leggen op een balkon is het belangrijk dat het regenwater goed kan worden afgevoerd. In het kunstgras zelf zitten afwateringsgaatjes waardoor het water weg kan lopen. Daarna is het belangrijk dat het water ook van het dakterras af kan lopen. Als de waterafvoer al geregeld is, zorg er dan voor dat de afvoer niet verstopt raakt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Grasexpert.com.
Beeld: Unsplash, Asier Pais Martins

Laatste nieuws