Zo maak je je huis warm en gezellig voor de winter

Er gaat niets boven dat knusse gevoel van een gezellig huis. De herfst is de ideale tijd om je huis voor te bereiden op de winter. Zo kun je straks genieten van een warme en gezellige woonruimte. Ook als de verwarming een graadje lager staat.

Maak buitendeuren tochtvrij

Via kieren tussen buitendeuren en andere openingen in huis kan veel warmte verloren gaan. Maak deze tochtvrij met tochtborstels en tochtstrips. Installeer ook een brievenbus tochtborstel, zodat je de warmte binnenhoudt. Op de vensterbank kun je een wollen tochtstopper neerleggen. Dat staat nog gezellig ook.

Maak je huis grondig schoon

We denken vaak aan een voorjaarsschoonmaak, maar we vergeten dat de herfst daar ook een ideaal moment voor is. Zeem de ramen, veeg de plinten af en stof vergeten plekken. Denk hierbij aan lampenkappen en de bovenkant van kasten en planken. Begin met de woonkamer en werk zo het hele huis door. Vergeet ook niet je oven een grondige schoonmaakbeurt te geven, evenals de koelkast.

Geef jaloezieën en andere raambekleding eveneens een grote beurt. Idealiter zou je je jaloezieën iedere maand moeten schoonmaken om ze te ontdoen van alle ziektekiemen en stof die op het oppervlak liggen. Hetzelfde geldt voor rolgordijnen of vouwgordijnen. Deze kun je zachtjes afstoffen en voorzichtig stofzuigen. Gordijnen kun je wassen of laten stomen.

Overweeg je nieuwe raambekleding aan te schaffen, kijk dan wat het hele jaar gezellig staat en het meest praktisch is met het oog op schoonmaken. Als je keuze valt op jaloezieën, dan is het een goed idee om ook te kijken naar de prijs. Je kunt namelijk altijd goedkoop je jaloezieen kopen.

Maak de openhaard of kachel schoon

Een openhaard of kachel brandt beter als er niet te veel as in ligt. Verwijder overtollige as en strooi het over de planten in de tuin of op het balkon. Dan krijgen deze meteen waardevolle voedingsstoffen.

Opruimen en wegdoen

De herfst is een perfecte tijd om op te ruimen en te ontspullen. Breng spullen waar je niets mee doet naar de kringloop en ruim je keukenkastjes eens goed op. Je kunt het voedsel je niet meer gebruikt en dat nog goed is doneren aan voedselbanken. Het resultaat is een opgeruimd huis met meer ruimte om te genieten van de rust en gezelligheid die de winter met zich meebrengt.

Creëer sfeer met geur

Geurkaarsen en aromadiffusors creëren de perfecte sfeer voor een ontspannen winters avondje. Je kunt kiezen uit een groot aantal geuren. Kies de meest winterse en warme geuren uit, zoals kaneel, kruidnagel en sinaasappel.