Hoe maak je de woonkamer gezellig met de kerstdagen?

Tijdens de feestdagen draait het om samenzijn met familie en vrienden, lekker eten en een heleboel gezelligheid. En dat alles wordt nóg leuker als je je woning sfeervol aankleedt. Hier kun je voor de aanvang van de feestdagen al mee beginnen. Hoe je voor een knusse woonkamer zorgt? We delen onze tips.

Mooiste kerstboomversiering

De kerstboom speelt toch wel de hoofdrol met de feestdecoratie. Dat niet alleen: zorg ook voor fraaie kerstboomversiering in de boom. Misschien is dit nog wel belangrijker! Zoek versiering uit die perfect past bij jouw interieur. Dit is voor iedereen natuurlijk weer anders. Van hypermoderne kersthangers van sneakers tot klassieke kerstballen en kerststerren. Hang de boom vol met wat jij mooi vindt. Een kerstslinger past hier tevens bij, om de boom minder kaal te laten ogen. En vergeet de piek aan de bovenkant niet!

Verlichting in de woonkamer

Zorg voor verlichting in huis, om voor ultieme sfeer te gaan. Zo zorg je letterlijk voor licht in de duisternis, in de donkere decembermaand! Hang lampjes op in de kerstboom, voor het raam, aan de muur en boven de eettafel: je kunt het eigenlijk overal wel kwijt. We denken aan de traditionele kerstverlichting, in de vorm van een lichtslinger met tientallen kleine lampjes eraan. Maar ook kaarslicht past goed bij de decembermaand: van dinerkaarsen tot waxinelichtjes in een leuke houder. En ga bijvoorbeeld voor een kerstster of -krans met verlichting erin!

Kerstornamenten

Op de eettafel, op het tv-meubel of in de vensterbank: kerstornamenten kun je op allerlei plekken kwijt. Pak hier dan ook lekker mee uit. Dit is namelijk de ideale manier om de decoratie door de hele woonkamer te verwezenlijken. Deze vorm van kerstdecoratie kent een heleboel looks: van een enkel kersthuisje tot een volledig kerstdorp, van een kerststal tot een rendier met kerstman erbij. We worden er zo vrolijk van! Gemaakt van hout, steen of een andere materiaalsoort: ook hier kun je bepalen wat jij het fraaist vindt.

Wanddecoratie in kerstthema

Gebruik ook de muren in de woonkamer voor kerstdecoratie! Hang kerstkransen, -ballen, -sterren of -bomen op. Boven de bank of de eettafel bijvoorbeeld, om maar iets te noemen. Overal waar een plekje vrij is, kun je moois ophangen. Ook subtiele decoratievormen springen al in het oog. Heb je bijvoorbeeld een schilderij in de ruimte hangen? Drapeer kerstverlichting over de randen! Of maak een kunstwerk van tape of dennentakken aan de muur, als je creatief aan de slag wilt gaan. Nog een plekje over? Hang een mistletoe op – ook dat is een leuke kersttraditie!

Eettafel met kerstdiner

Maak je een diner tijdens de feestdagen, of in de aanloop hiernaartoe? Pak dan uit met de aankleding van de eettafel! Begin bij de basis, met een tafelkleed of tafelloper in kerstthema. Plaats je mooiste serviesgoed op tafel. Ook het glaswerk verdient de nodige aandacht: van water- tot wijnglas. Gebruik gezellige servetten, zet mooie kaarsen op tafel. En pak natuurlijk uit met het eten dat je bereidt. Dat wordt genieten!

Photo by Todd Trapani on Unsplash