Wil je een zakelijke lening aanvragen en is dit de allereerste keer dat je dit doet? Of heb je al eens eerder een lening aangevraagd en is deze toen geweigerd? Dan zit je waarschijnlijk met veel vragen. Want hoe zorg je ervoor dat je door de toetsingsprocedure komt en verantwoord kunt lenen? Waar moet je allemaal aan denken? Welke voorbereidingen kun je treffen om de aanvraag soepeler te laten verlopen? Met behulp van de volgende gouden tips wordt dit hopelijk een stuk makkelijker.
Ontdek de verschillende mogelijkheden
Wanneer je voor de eerste keer gaat lenen is het eerst belangrijk om het aanbod te onderzoeken. Welke kredietverstrekkers zijn er allemaal? Onder welke voorwaarden bieden zij leningen aan? Wat valt je allemaal op? Het is goed om hier alvast een overzicht van te maken. Zo weet je precies waar je per kredietverstrekker aan toe bent en wat je hier precies van kunt verwachten.
De bank is misschien wel de meest bekende aanbieder. De meeste ondernemers kiezen er dan ook voor om eerst naar de bank van hun eigen rekening te gaan en daar een lening aan te vragen. In veel gevallen is het echter gunstiger om eerst eens goed rond te kijken en leningen online te vergelijken. Zo voorkom je dat je straks veel minder kan lenen dan je had gehoopt of dat je aan enorm strenge voorwaarden moet voldoen.
Creëer een goed beeld van de huidige financiële situatie
Bij de aanvraag van een lening wordt er altijd een toetsingsprocedure gestart. Dat is zowel bij particuliere- als zakelijke leningen het geval. Bij een dergelijke toetsing wordt gekeken hoe het met de financiën is gesteld. Besef goed dat een lening de maandelijkse kosten voor langere tijd zal verhogen. Hier moet wel ruimte voor zijn binnen het budget. Bovendien moet ook duidelijk zijn dat er sprake is van een stabiel inkomen. Heb jij als ondernemer soms een maand waarin je enorm veel verdient en dan weer een maand waarop je vrijwel niets binnenhaalt? Dan kan dit een te onzekere situatie zijn om geld te lenen. Hier kijkt de kredietverstrekker dan ook altijd naar.
Je kunt het jezelf en de kredietverstrekker een stuk makkelijker maken door de financiën ruim voor de aanvraag goed in beeld te brengen. Laat zien wat er maandelijks binnenkomt en wat er wordt uitgegeven. Toon ook hoeveel ruimte er overblijft om mogelijk de lening te kunnen betalen. Dit allemaal leidt tot een advies van de kredietverstrekker.
Als er ook maar enige zorgen zijn over jouw financiële stabiliteit, dan zal lenen niet mogelijk zijn. Daarom moet het financiële plaatje van jouw bedrijf echt duidelijk zijn. Vraag eventueel om de hulp van je boekhouder of accountant. Die weet alles over de financiële gezondheid van jouw bedrijf en weet ook precies waar de bank straks naar zal kijken. Hierdoor kan er een duidelijk plaatje worden gemaakt over jouw bedrijf en is het makkelijker om aan een lening te komen.
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash