Actrice Juliette Binoche: 'De opnames waren ruw en pijnlijk'

Elegance sprak met de 58-jarige Parisienne.

Dat Juliette Binoche het goed kan vinden met regisseur Claire Denis, blijkt wel uit het feit dat ze inmiddels samen hun derde film hebben gemaakt. Avec amour et acharnement is een liefdesdrama over een turbulente driehoeksrelatie. Elegance sprak met de 58-jarige Parisienne. "Ik heb mezelf heel erg gepusht voor deze film."

Controle verliezen

Het Franse liefdesdrama gaat over Sara ( Juliette Binoche) en Jean (Vincent Lindon). Ze wonen al een paar jaar samen; een gelukkige liefde vol vertrouwen. Op een ochtend loopt Sara haar vroegere minnaar François (Grégoire Colin) tegen het lijf. Dezelfde François die haar aan Jean heeft voorgesteld, en die ze zonder aarzelen voor Jean heeft verlaten. Na het weerzien is ze overweldigd door het idee dat haar leven plotseling kan veranderen. Als François aan Jean voorstelt om weer te gaan samenwerken, duurt het niet lang voordat het drietal de controle over de situatie verliest.

Wat hoop je dat mensen uit deze film halen?

"Dat liefde, bij iemand zijn, een verborgen laag heeft. Je vrijheid nemen is altijd een mogelijkheid. Echte liefde betekent vrijheid. Want ik ben bij je, omdat ik dat wil, omdat ik van je hou, niet omdat het moet. Het kan wreed zijn, maar het is de enige manier waarop liefde tussen twee mensen waarheidsgetrouw kan zijn. Het is het risico dat liefde neemt. Het is vrij, sterk en breekbaar. Dus ik hoop dat je als kijker ziet dat die gedurfde keuze je laat groeien."

Een turbulente film, in hoeverre neem je dat mee naar huis?

"Ik voelde me sterk genoeg en redelijk klaar om weer te gaan acteren in een nieuwe film, zeker omdat hij geschreven was door Christine Angot en geregisseerd werd door Claire Denis. Na de goede en gelukkige ervaringen van de vorige twee films, keek ik ernaar uit. Maar de opnames van Avec amour et acharnement waren eigenlijk ruw en pijnlijk. Vol conflicten waarvan het moeilijk was om te weten of ze uit het acteren of het echte leven kwamen. Ik voelde me in ieder geval ellendig en erg alleen tijdens de opnames, net als mijn karakter waarschijnlijk."

Hoeveel van jezelf stop je in je personages?

"Ik leg er alles in wat ik kan. Mijn hart en leven. Acteren voelt als een plek om mijn leven en levenservaring te onthullen. Anders zou ik iets anders doen, ik wil mensen niet vervelen. Als Sara moest ik naar een donkere, boze plek om als vrouw gerespecteerd te worden, om een stem van onafhankelijkheid te hebben. Ik moest die waardigheid met woede spelen. Ik denk dat ik mezelf heel erg gepusht heb, zonder hulp van buitenaf."

Je leest het hele interview in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: BrunoPress