Kunst, theater & muziek agenda: november 2022

Cultuur-liefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meestbesproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Verre Oosten
Het Nederlandse Steendrukmuseum presenteert Uit het Wonderland: de magie van het Oosten. In de 19e en
20e eeuw werd de ‘Oriënt’ gezien als iets exotisch. Niet zozeer een afgebakend geografisch gebied, maar meer een product van verbeelding. De tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars werden geïnspireerd en het Verre Oosten verwerkten in kunst. Onder meer werk van Marius Bauer en Kees van Dongen, maar ook vintage affiches van Air France voor Noord-Afrika van Bernard Villemot en Rafaël de Ochoa y Madrazo’s werk voor de Oriënt Express.
t/m 19 februari – steendrukmuseum.nl

Eye Candy
Gaby Fling heeft haar meest iconische werk ‘Eye Candy’ als NFT’s op Ethereum platform ‘OpenSea’ gelanceerd. Na voornamelijk In Real Life exposities te hebben gegeven in Nederland, lanceert ze nu digitaal, zodat ook in de metaverse haar werk te zien is. Simultaan lanceert de kunstfotografe haar nieuwe website, waar een selectie van haar werken online te koop is uit de ‘Natural Ingredients’ collectie.
Online – gabyfling.nl

Tot bloei
In het Frans Hals Museum zien we hoe Vlaamse kunstenaars de kunst in Haarlem tot bloei brachten. Iets wat je tot op de dag van vandaag nog terugziet. De tentoonstelling Nieuwkomers geeft een beeld van het leven en werk van zes bekende kunstenaars en toont hoe zij, zo rond 1600, de kunst en de stad blijvend veranderden. Met onder andere werk van Lieven de Key, Karel van Mander en Frans Hals.
t/m 8 januari 2023 – franshalsmuseum.nl

Digitale schilderkunst
De Amsterdamse Wanrooij Gallery presenteert Wild in blue, een expositie van de Amerikaans-Koreaanse Koh Sang Woo. De beeldend kunstenaar presenteert hier een selectie van kleurrijke fotografische schilderijen. Voor de recente serie van bedreigde diersoorten combineert hij fotografie met digitale schilderkunst. De kunstenaar laat zich onder meer inspireren door het werk van Jackson Pollock, Willem de Kooning en Andy Warhol.
t/m 21 januari 2023 – wanrooijgallery.com

Bijzondere portretten
De Belgische fotograaf Robby Bolleyn krijgt een solo-expositie in Galerie Persoon, gevestigd op het sfeervolle Domein Oogenlust in het Brabantse Eersel. Bolleyn reist ieder jaar enkele maanden rond op het overweldigende Afrikaanse continent en de expositie Afrique sauvage toont dertig bijzondere portretten van inwoners en wilde dieren. Een ode aan Bolleyns Afrika.
5 november t/m 17 december – galeriepersoon.nl

Dirigent
Christian Dior zei eens: ‘Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen. Tijd voor het Haagse Kunstmuseum om een eerbetoon te maken met Balenciaga – meesterlijk zwart. De modetentoonstelling bevat meer dan 100 topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga. Een primeur voor Nederland, want nog nooit zagen we hier zo’n grote selectie van zijn werk.
24 september – 5 maart 2023 – kunstmuseum.nl

Trots
Het Amsterdamse kunstbelevingscentrum Fabrique des Lumières is geopend in het voorjaar van 2022 en heeft alweer een nieuwe tentoonstelling. Fotograaf Jimmy Nelson showt hier zijn expositie Jimmy Nelson: the last sentinels – aangevuld met Jimmy’s nieuwste werk – op iconische grootte en onder begeleiding van geluid. Het overweldigende projectieoppervlak van 3800 vierkante meter en de 17 meter hoge muren maken indruk. Centraal in de foto’s van Nelson, staat de trots van inheemse leefgemeenschappen wereldwijd, de verbinding met elkaar en de natuur en hun traditionele streek- en klederdracht.
14 oktober t/m 13 november – fabriques-lumieres.com

Van Gogh vs. Debussy
Een mix van theater en kunst. Het Nederlands Kamerkoor toert dit najaar met een audiovisueel spektakel door het land. In Van Gogh in me komen kunstwerken van zowel Vincent van Gogh als Gustav Klimt tot leven op muziek van onder meer Debussy, Mahler en Schönberg. Speciale algoritmes leerden de schildermethodiek van de kunstenaars en hierdoor reageren de kunstwerken live op de muziek van het Nederlands Kamerkoor. Een voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld en artiest vervagen.
11 november t/m 3 december – nederlandskamerkoor.nl

Zichtbaar
Drie topchoreografen van diverse generaties laten zien hoe zij muziek als het ware ‘zichtbaar’ maken. We zien bekende meesterwerken van icoon George Balanchine en Hans van Manen, maar ook een recent werk van het jonge succesvolle talent Juanjo Arqués. Balanchine/Van Manen/Arqués is te zien in theaters door het hele land.
9 t/m 19 november – operaballet.nl

Whodunit
Schrijver Lex Passchier komt, na het succes van de theatervoorstelling Enkele reis, met een nieuwe thrillerkomedie. Hoog spel gaat om een moord en wie het gedaan heeft. Dat kennen we. Was het de praktisch ingestelde echtgenote of de vreemde buurman. Het talent en de feilloze timing van de cast maakt het onweerstaanbaar. Met Johnny Kraaijkamp, Doris Baaten en Trudy Labij.
t/m 23 december – korthalsstuurman.nl

Built
Alles wat gebouwd is, zal vroeg of laat instorten, verkruimelen en ophouden te bestaan. De producten van het scheppend vermogen zijn per definitie tijdelijk. Toch kunnen ze blijvende veranderingen teweegbrengen in de natuurlijke omgeving, het leven van mensen en de manier waarop we de geschiedenis ontwerpen en herontwerpen. In BUILT, samengesteld door Maxwell Wolf van de New Yorkse New Canons, onderzoeken Akeem Smith en Tommy Malekoff de invloed van geweld en vergankelijkheid op het lichaam en de gebouwde omgeving. Met hun architecturale video-installaties verleggen ze de grenzen van videokunst en laten ze het onderscheid tussen kunstenaar, archivaris en documentairemaker vervagen.
t/m 20 november 2022 – brutus.nl

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.

Laatste nieuws