10x Genieten aan de Griekse kust

Ingrediënten voor een ideale vakantie: lekker eten, zee of zwembad op loopafstand, fijne temperaturen en genoeg ongerepte natuur om jezelf in onder te dompelen. Het Sani Resort op schiereiland Kassandra in Griekenland heeft dit allemaal… en meer. Hoofdredacteur Hilde genoot er vijf heerlijke dagen.

1. Resort
Ik ben niet per se fan van groots opgezette resorts, maar als ze iets kunnen bij het luxe Sani is het knusheid creëren. Het Sani Resort – gevestigd in het gelijknamige Griekse kust­plaatsje – is opgesplitst in vijf hotels: Sani Club, Sani Beach, Sani Dunes, Sani Asterias en Porto Sani. Ze vormen samen een resort, maar hebben elk een eigen karakter. Mijn favo­riet: Sani Club, waar je slaapt in chique op zichzelf staande suites met uitzicht op zee. Allemaal op steenworp afstand van prachtige bossen. En allemaal van alle gemakken voorzien en ingericht met witte zachte banken, blauwe kussens en een enorm bed met een dubbeldik matras. Door de drukte op Schiphol landen we extreem laat in de avond, maar dankzij een lange douche (oh, die douche!), verrukkelijke avocado­sandwich en een heerlijk bed begint de vakantie goed!

2. Vogels
Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Het resort zet zich al jaren in voor de bescherming en het behoud van de vogelsoorten in het omliggende moerasgebied. Inmiddels huizen hier 225 verschillende vogelsoorten, waarvan een aantal wereldwijd met uitsterven wordt bedreigd (een stijging van 680 procent sinds 2013!). Vergeet dus vooral niet mee te doen aan een van de vogelexpedities die het resort aanbiedt.

3. Zwembaden
Wie een luchtfoto van Sani bekijkt, snapt het enthousiasme van mijn dochter: ‘Ik zie heel veel zwembaden!’ We nemen ons voor om elke dag een andere pool te proberen, maar daar komt uiteindelijk helemaal niks van. Want hoewel alle baden prachtig zijn, worden we op dag een verliefd op het zwembad dat het dichtst bij onze suite en ons favoriete restaurant ligt ­- bovendien met uitzicht op zee (die was toen nog iets te koud…). Omringd door zachte bedjes waar pluchen handdoeken klaarliggen, met poolservice inclusief een volledig menu en heel veel groen en bloemen om je heen. Geen verkeerde plek om een middag te vertoeven met een goed boek.

4. Sport
De hele dag met een boek en cocktail aan het zwembad of liever een sportief dagje? Het kan allemaal en dat vind ik een enorme plus. Van de fijne gym die je op elk complex kunt vinden tot de vele sportlessen waar je je bij aan kunt sluiten. Van een hard­loopgroep tot personal training en yoga in het bos of aan zee. Daarnaast staat Sani bekend om zijn voetbal­ en tennisacademie. Zo vind je er het Rafa Nadal Tennis Center met de beste gravel­velden en lessen op alle niveaus. Het voetbalcentrum is gelinkt aan de Engelse club Chelsea FC. Hier kunnen kinderen van 4 tot 16 terecht voor trainingen en wedstrijden.

5. Outdoor
Naast de watersporten, trainingssessies en sportacademies biedt het resort ook tal van outdoor activiteiten. Hoogtepunt is het mooi aangelegde klimpark tussen de bomen (voor jong en oud!) en de Bear Grylls Survival Academy. Sani is het enige resort waarmee deze stoere survival­expert samenwerkt en middels een speciaal programma families en jongeren leert te overleven in de natuur. In een middag leer je met een touw over een ravijn te tijgeren, een zonnewijzer te maken, je eigen speer te slijpen en een gedegen vuur te bouwen. Aanrader voor als je er met je kinderen of een groep vrienden bent.

Kijk voor meer informatie op sani-resort.com

6. Strand
Het resort ligt aan de Egeïsche Zee en biedt meer dan zeven kilometer helderwitte zandstranden. Ook hier vind je fijne bedjes, een handdoekenservice en het allerbelangrijkste van allemaal: het mooiste uitzicht op het allerblauwste water. Tip: bestel een cocktail of drink je koffie na het diner op een van de strandstoelen met uitzicht op de ondergaande zon, de laatste bootjes die huiswaarts keren en de knalroze lucht. Je kunt op het water trouwens genieten van heel veel watersporten: er is een snorkelclub, je kunt een dag gaan zeilen, stand­up paddleboards huren en zelfs een cursus synchroonzwemmen volgen.

7. Wandelen
Niets heerlijker dan ’s ochtends vroeg opstaan voor een rondje hardlopen of wandelen door de bossen. De paden bij Sani zijn prachtig. Je loopt hoog over onverharde weggetjes langs de kustlijn met prachtige uitzichten. Links het ruige bos en rechts de gol­ven die soms woest op de rotsen beuken. Het felturquoise water, de groene bossen en de blauwe lucht vervelen nooit. Tel daar de heerlijke dennenlucht bij op en ik kan me geen betere start van de dag wensen.

Link tool: url not provided

8. Spa
Al dat sporten en survivallen vraagt om een rustmoment. Gelukkig heeft Sani ook een bijzonder ruim aanbod aan spa’s en spabehandelingen. Er zijn in totaal vijf spa’s te vinden op het resort, die allemaal werken met de luxe producten van Anne Semonin. Naast holistische behandelingen kun je er bijkomen in de stoomcabines. Gasten die liever helemaal privé een behan­deling ontvangen, kunnen deze ook op de kamer boeken.

9. Cuisine
De voorpret was groot nadat wij onze Sani­trip hadden gepland, want het resort bevat meer dan zesentwintig restaurants en der­tien bars. Van de traditionele Griekse keuken tot sushi, Italiaans en een breed scala aan mediterrane gerechten. Je eet er dagelijks verse vis, kreeft of krab, maar er is ook veel vegan en vegetarisch te krijgen. En grote plus voor mensen die reizen met jonge kin­deren: speciaal voor Sani heeft Annabel Karmel, expert op het gebied van baby­ en kindervoeding en schrijver van meer dan vijftig kookboeken, een lekker en gezond kindermenu samengesteld. Sowieso biedt Sani heel veel voor alle soorten reizigers: gezinnen, jonge stellen op huwelijksreis, mensen die graag van hun rust en de natuur genieten. Ook leuk: elk jaar organiseert het resort het Sani Gourmet Event, waarbij bekende Griekse chefs komen koken op het resort.

10. Duurzaam
Toch ook bijzonder om te vermelden: Sani Resort is het eerste CO2­neutrale resort in Griekenland, dat al sinds 2019 op hernieuwbare energie werkt. Door middel van het Sani Green ­programma streven ze naar een continue verbetering van energieverbruik, watergebruik en het minimaliseren van afvalproductie. Daarbij werd het resort in 2021 verkozen tot World’s Leading Luxury Green Resort tijdens de World Travel Awards.

TEKST HILDE VEEREN | FOTOGRAFIE MAARTEN VIS

Laatste nieuws