Zo lang moet je vrij nemen om écht tot rust te komen

Vakantie al geboekt?

Je boekt een vakantie om daarna weer opgeladen aan het werk te gaan. Als dat niet het geval is, baal je terecht. Te kort weggeweest misschien? Dan zou zomaar kunnen.

Stress

Je bent vast weleens een week op vakantie geweest en teruggekomen met het gevoel dat je nog niet volledig uitgerust was. Je neemt je voor om het de volgende keer anders te doen, maar hoe lang moet je dan vrij nemen om daarna écht zen weer aan het werk te gaan?

Acht dagen, zo luidt het advies van de Vlaamse psychologe Fanya Verhenne. Een week is net niet lang genoeg om echt je rust te pakken; je zou minimaal acht dagen nodig hebben om niet meer met je werk bezig te zijn. Pas dan kun je alle stress van je afschudden en je werk loslaten. Langer kan natuurlijk ook, maar korter liever niet.

Activiteiten

Maar let op: het is belangrijk dat je op deze dagen ook echt rustig aan doet en ze niet te vol plant met allerlei activiteiten. Het is logisch dat je van alles wilt gaan doen waar je normaal de tijd niet voor hebt en dus een bomvolle agenda hebt. Maar dat is nou net niet de bedoeling. Neem eens de tijd om écht rustig aan te doen. Om een boek te lezen, te dutten op het strand of lekker lang op een terras te hangen. En vooral: om te genieten!

Bron: Fanya Verhenne | Beeld: iStock