6 redenen om vandaag nog met yoga te beginnen 

Yoga: het is een sport die al duizenden jaren, over de hele wereld, wordt beoefend. En dat in allemaal verschillende stijlen. Je besteedt bij yoga (en ook meditatie, die gaan hand in hand) veel tijd aan het focussen op je ademhaling en op het bewust omgaan met je lichaam. En door je hier bewust van te zijn, kalmeer je jouw lichaam en geest. En dat betekent: ontspanning. Er zijn velen die aan yoga doen om hun lichaam en geest tot rust te brengen, maar er bestaan nog veel meer andere redenen waarom yoga goed voor je is of kan zijn. Lees snel mee welke redenen wij je kunnen geven om vandaag nog met deze fantastische sport te beginnen!

yoga

Beter ademen

Het leert je om langzamer en dieper te ademen. En daarmee verbeter je jouw longfunctie, wordt de ontspanningsreactie van je lichaam geactiveerd én vergroot het de hoeveelheid zuurstof die je voor je lichaam beschikbaar stelt.

Stress verlichting

De fysieke effecten van stress op het lichaam worden verminderd door yoga. Door je te ontspannen, helpt yoga je om het niveau van het stresshormoon cortisol te verlagen. En gerelateerde voordelen hieraan zijn bijvoorbeeld het verlagen van je bloeddruk en hartslag, het stimuleren van je immuunsysteem, het verbeteren van je spijsvertering en de verlichting van slapeloosheid, depressie en angst. Ja, dat is nogal wat. Heb je jouw yoga spullen al gepakt?

Flexibiliteit

Ook je mobiliteit én flexibiliteit worden verbeterd met deze sport. Daarbij vergroot het ook je bewegingsbereik en vermindert het de pijn. We weten zeker dat de meesten die yoga beoefenen hun tenen bij de eerste les niet konden aanraken, maar als je al even meedoet, is dat zeker veranderd. Je spieren worden geleidelijk aan meer getraind en daarom kan je na verloop van tijd wél je tenen aanraken – door het toenemen van elasticiteit in je pezen en spieren.

Kracht

Elke yoga asana (= houding) gebruikt elke spier in het lichaam. Hierdoor neemt dus je kracht letterlijk (!) van je kruin tot aan je tenen toe. Je wordt er dus sterker van, maar daarnaast helpen de asana’s ook om je spanning op je spieren te verlichten.

Aanwezig zijn

Tijdens yoga wordt er een soort ‘nieuw’ bewustzijn bij je gecreëerd. Door je te focussen op je adem en je lichaam, wordt er een weg geopend naar een betere concentratie, geheugen en coördinatie. Je bent echt even in het ‘hier en nu’. En die voordelen zijn er nogal wat voor slechts één sport die je uitoefent.

Gewichtsbeheersing

We benoemden het al eerder: yoga helpt je om je stresshormoon cortisol te verlagen. Een bijkomend positief effect hierbij is dat dit helpt bij de beheersing van je gewicht. Yoga kan dus helpen bij een positief zelfbeeld en ook zelfs bij afvallen: door overtollige calorieën te verbranden en dus ook stress te verminderen (wat bij velen helpt om ook gewicht te verliezen).

Lifestyle
  • Adobe Stock