Alles wat je wilt weten over yoga props

Props, of hulpmiddelen, zijn accessoires die ons helpen om yogaposes op een efficiëntere manier uit te voeren door het lichaam te ondersteunen. Dit kunnen bijvoorbeeld kussens, yogablokken, riemen en wielen zijn. We hebben allemaal verschillende fysieke omstandigheden, en het fijne van props is dat ze je helpen de houdingen aan je lichaam aan te passen en ze op een veiligere manier uit te voeren. Er zijn veel verschillende soorten props, die elk op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Om je wegwijs te maken, bespreken we hier een aantal van de meest voorkomende hulpmiddelen. 

yoga props

De voordelen van props

Als je nog niet eerder met props hebt gewerkt in je yogabeoefening, kan het lastig zijn om te weten hoe je ze moet gebruiken. Props kunnen het lichaam ondersteunen in ontspannende poses om spanning los te laten, maar ze kunnen ook worden ingezet om juist kracht op te bouwen en verbinding te maken met de spieren. Wat voor alle props geldt, is dat ze op veel verschillende manieren kunnen bijdragen aan de verdieping van je yogabeoefening. Ze bieden allemaal unieke voordelen en toepassingen. Zelfs als je een doorgewinterde yogabeoefenaar bent, probeer eens verschillende props uit en ontdek hoe het voelt: misschien brengt het een nieuwe ervaring.

Yogablokken

Een van de props die verkrijgbaar zijn bij matchusports.nl zijn yogablokken. Er kunnen verschillende maten blokken worden gebruikt, afhankelijk van je behoeften. Als props helpen yogablokken ter ondersteuning om dieper in een bepaalde houding te komen. Zo kunnen ze worden ingezet in staande poses waarbij het moeilijk is om de handen op de grond te plaatsen, zoals bij de staande voorwaartse draaiing, de driehoek en de halve maan. Dit zijn vaak uitdagende poses, en de blokken helpen om stevig in de houding te blijven staan. Daarnaast kan een blok onder de heupen, onder het heiligbeen of onder de rug worden geplaatst voor extra ondersteuning bij liggende houdingen.

Een riem

Een yogariem heeft een gesp waarmee je een lus kunt maken om ergens aan vast te houden. Een riem kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij poses waarbij je je voeten moet aanraken. Met een riem als hulpmiddel wordt het mogelijk om dieper voorover te buigen. Zelfs voor degenen die flexibel genoeg zijn om de voeten te bereiken, kan een riem helpen om de houding meer ontspannen vast te houden.

Een wiel

Een yogawiel ondersteunt bij verschillende oefeningen om de voorkant van het lichaam te openen, zoals de schouders, de borst en de buikspieren. Het is perfect om achteroverbuigingen te verdiepen en zo het hart te openen. Door met de rug over het wiel te rollen, wordt de wervelkolom diep en effectief gemasseerd. Daarnaast kun je het wiel gebruiken om je evenwicht te verbeteren en je kern- en schouderspieren te versterken. Dit is vooral effectief bij het optimaliseren van staande poses en houdingen waarbij de onderarmen worden gebruikt.

Lifestyle
  • Adobe Stock